Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
18.03.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић разговарала је данас са амбасадором Јапана Такахико Кацуматом о даљем развоју привредне сарадње, посебно о јапанским инвестицијама у Србији.

Саговорници су се сложили да су билатерални односи две земље традиционално добри и пријатељски, али да постоји обострани интерес за њихово интензивирање.

Атанасковић се захвалила амбасадору на јапанским инвестиција у Србији и подсетила да је Министарство привреде средствима подстицаја подржало два пројекта захваљујући којима се улаже више од 407 милиона евра и запошљава 2.223 нових радника.

Министарка је истакла да је циљ да још више јапанских компанија започне са пословним активностима у нашој земљи имајући у виду врхунску технологију коју поседују, високи корпоративни стандард и организацију производње која је на највишем нивоу.

„Мој задатак као министра привреде је, између осталог, и равномеран привредни развој свих делова наше земље. Зато бих искористила ову прилику и позвала јапанске инвеститоре да размотре могућност улагања у централној и јужној Србији где је обезбеђена неопходна инфраструктура, аутопут, аеродроми у Нишу и Краљеву, али и образована радна снага и мрежа средњих стручних школа“, рекла је Атанасковић.

Пословни амбијент биће још више унапређен изградњом аутопутева којима ће Србија бити повезана са суседним земљама – Босном и Херцеговином и Црном Гором, истакла је она и подсетила да је захваљујући доброј саобраћајној повезаности са осталим суседима наша земља повезана са тржиштем Европске уније.

Амбасадор је истакао да је Србија све популарнија дестинација за улагања јапанских инвеститора захваљујући пословном амбијенту, квалификованој радној снази, инфраструктури, геостратешком положају, али и потписаним споразумима о слободној трговини са Русијом и Турском.

„Компаније Nidec-а водећи су брендови у својим областима, а изабрали су Србију за улагања управо због њеног геостратешког положаја јер представља мост ка ЕУ, али и због пријатељских односа и гостопримства које Србија гаји према Јапану“, рекао је Кацумата.

Наводећи да је у овом тренутку фокус јапанских инвестиција био на северу Србије, он је изразио наду да ће они почети да улажу и у осталим деловима када се упознају са потенцијалима посебно имајући у виду саобраћајно повезивање региона Западног Балкана изградњом аутопутева.