Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
14.07.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић отворила је онлајн састанак Мреже локалног економског развоја у организацији Сталне конференције градова и општина, где је говорила на тему „Подстицајна политика на националном и локалном нивоу“.
Како је навела унапређење пословне климе и константан рад на њеном сталном развоју је један од циљева Министарства привреде.

„У светским економским размерама постигли смо да се Србија оствари као жељена инвестициона локација и да страни инвеститори бирају Србију ради реализације својих улагања. То смо постигли укупном стабилношћу и инсистирањем на чињеници да економски развој почива на политици инвестиција“, поручила је Атанасковић.

Она је објаснила да Министарство привреде тренутно реализује више програма подршке привреди, а у питању су програми за подстицање предузетништва, за набавку опреме, за младе и жене предузетнице, за почетнике у пословању, као и програми подршке улагања у изградњу нових фабрика и проширење постојећих производних капацитета додатним производним линијама са новим запошљавањем.

„Од ступања на снагу Закона о улагањима до данас, дакле можемо рећи у протеклом петогодишњем инвестиционом периоду, Министарство привреде је у сарадњи са привредним друштвима којима су била додељена средства подстицаја, успешно окончало 177 инвестиција чија је вредност 158 милијарди динара (око 1,350 милијарди евра) и које су запослиле преко 50.000 становника у 78 општина у којима су реализована та улагања“, подвукла је министарка.

Што се тиче активних пројеката као оних инвестиција које тренутно реализујемо, Атанасковић је рекла да постоји 113 пројеката које карактеришу новије технологије и још већа капитала улагања, у вредности 350 милијарди динара.

„Настојаћемо да нова већа улагања доведемо у све општине и градове, нарочито оне у којима до сада није било инвестиција које је држава подржала подстицајним средствима“, нагласила је министарка.

Она је изразила задовољство што велики број општина већ користи различите начине подршке улагањима.

„Досадашње анализе показују да се различити инструменти помоћи увелико користе у великом броју општина и да се то односи како на подстицаје из локалног буџета, тако и на доделу грађевинског земљишта које је у јавној својини, на закуп пословног простора под повољнијим условима, опремање пословног простора, одрицање од локалних јавних прихода, учешће у инфраструктурном опремању инвестиционих локација, и друге облике подршке“, објаснила је министарка.

Она је закључила да треба наставити са посвећеним радом у овој области ради постизања још бољих резултата.