Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
14.07.2021.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković otvorila je onlajn sastanak Mreže lokalnog ekonomskog razvoja u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, gde je govorila na temu „Podsticajna politika na nacionalnom i lokalnom nivou“.
Kako je navela unapređenje poslovne klime i konstantan rad na njenom stalnom razvoju je jedan od ciljeva Ministarstva privrede.

„U svetskim ekonomskim razmerama postigli smo da se Srbija ostvari kao željena investiciona lokacija i da strani investitori biraju Srbiju radi realizacije svojih ulaganja. To smo postigli ukupnom stabilnošću i insistiranjem na činjenici da ekonomski razvoj počiva na politici investicija“, poručila je Atanasković.

Ona je objasnila da Ministarstvo privrede trenutno realizuje više programa podrške privredi, a u pitanju su programi za podsticanje preduzetništva, za nabavku opreme, za mlade i žene preduzetnice, za početnike u poslovanju, kao i programi podrške ulaganja u izgradnju novih fabrika i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta dodatnim proizvodnim linijama sa novim zapošljavanjem.

„Od stupanja na snagu Zakona o ulaganjima do danas, dakle možemo reći u proteklom petogodišnjem investicionom periodu, Ministarstvo privrede je u saradnji sa privrednim društvima kojima su bila dodeljena sredstva podsticaja, uspešno okončalo 177 investicija čija je vrednost 158 milijardi dinara (oko 1,350 milijardi evra) i koje su zaposlile preko 50.000 stanovnika u 78 opština u kojima su realizovana ta ulaganja“, podvukla je ministarka.

Što se tiče aktivnih projekata kao onih investicija koje trenutno realizujemo, Atanasković je rekla da postoji 113 projekata koje karakterišu novije tehnologije i još veća kapitala ulaganja, u vrednosti 350 milijardi dinara.

„Nastojaćemo da nova veća ulaganja dovedemo u sve opštine i gradove, naročito one u kojima do sada nije bilo investicija koje je država podržala podsticajnim sredstvima“, naglasila je ministarka.

Ona je izrazila zadovoljstvo što veliki broj opština već koristi različite načine podrške ulaganjima.

„Dosadašnje analize pokazuju da se različiti instrumenti pomoći uveliko koriste u velikom broju opština i da se to odnosi kako na podsticaje iz lokalnog budžeta, tako i na dodelu građevinskog zemljišta koje je u javnoj svojini, na zakup poslovnog prostora pod povoljnijim uslovima, opremanje poslovnog prostora, odricanje od lokalnih javnih prihoda, učešće u infrastrukturnom opremanju investicionih lokacija, i druge oblike podrške“, objasnila je ministarka.

Ona je zaključila da treba nastaviti sa posvećenim radom u ovoj oblasti radi postizanja još boljih rezultata.