Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
19.05.2018.

U subotu, 20. maja obeležava se Svetski dan metrologije, povodom godišnjice potpisivanja Metarske konvencije iz 1875. godine. Taj sporazum obezbeđuje osnovu za koherentan sistem merenja širom sveta na kom počivaju naučna otkrića i inovacije, industrijska proizvodnja i međunarodna trgovina, kao i unapređenje kvaliteta života i zaštita životne sredine na globalnom nivou.

Ovogodišnja tema Svetskog dana metrologije je: Merenja u transportu, budući da transport igra veoma važnu ulogu u savremenom svetu.

Povodom izabrane teme, vršilac dužnosti direktora Direkcije za mere i dragocene metale Čedomir Belić rekao je: „Ne samo da se krećemo mi, već se transportuje i hrana koju jedemo, odeća koju nosimo, dobra koja koristimo i od kojihzavisimo, ne zaboravljajući pri tom sirovine od kojih je sve to napravljeno“. Da bi smo ovo uradili bezbedno, efikasno i sa minimalnim uticajem na životnu sredinu, prema rečima Belića, potreban je zapanjujući spektar merenja.

Upravo je kontinuiran napredak metrologije ključan u pronalaženju novih rešenja u transportnom sektoru, poput pronalazaka vodonične gorivne ćelije, vozila na elektični pogon i nove generacije putničkih aviona sa efikasnijom potrošnjom goriva.

********************************************************************************

Više o metrologiji u Srbiji:

Direkcija za mere i dragocene metale, organ uprave u sastavu Ministarstva privrede, obavlja poslove koji se odnose na: upotrebu zakonskih mernih jedinica, razvoj, ostvarivanje proglašavanje i usavršavanje etalona Republike Srbije, obezbeđenje metrološke sledivosti, sprovođenje metrološkog nadzora, ispitivanje prethodno upakovanih proizvoda, ocenjivanje usaglašenosti  merila, izradu metroloških propisa, obezbeđenje metroloških informacija, distribuciju vremena i druge poslove iz oblasti metrologije.

Metrologija, nauka o merenjima, prisutna je u svim oblastima ljudskog delovanja, naročito pri merenjima u javnom interesu, u oblasti zaštite zdravlja, opšte bezbednosti, zaštite životne sredine, privredi i transportu. Njena dostignuća primenjuju se u utvrđivanju kvantiteta i kvaliteta proizvoda i usluga, u naučnim istraživanjima. Kao komponenta infrastrukture kvaliteta, metrologija je veoma značajna za naučni i tehničko-tehnološki progres svake nacionalne ekonomije.

Metrologija u Srbiji ima dugu tradiciju. Zakonom o merama od 1. decembra 1873. godine uveden je decimalni metarski sistem mera, obrazovano je Odeljenje mera pri Ministarstvu finansija Kneževine Srbije sa zadatkom da se stara o kontroli mera i poređenju pramera, a 1879. godine Srbija je pristupila Metarskoj konvenciji.Ona je deo sistema infrastrukre kvaliteta u Srbiji.