Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
06.10.2015.

Водећи светски произвођач и испоручилац електродистрибутивних система највећим светским произвођачима возила ПКЦ Груп обележила је данас усељење у нове производне погоне у Смедереву, а гости на свечаности били су премијер Србије Александар Вучић и министер Жељко Сертић.

Обраћајући се званицама председник Владе Србије Александар Вучић подсетио је да је у почетку у Смедереву ПКЦ имао браунфилд инвестицију и да нико није веровао када је на ливади поред Смедерева била најављена градња фабрике која је требало да почне да ради за три месеца.

„Мислимо да ће бити и до 2.000 запослених, јер Финци увек гледају да прво испуне договорено, а онда ће да буде и већи број“, рекао је Вучић, додајући да је поносан што се добро ради и што фински власници дају, како каже, највише оцене кад говоре о ентузијазму и амбицији запослених.

Полако, али сигурно напредујемо, приметио је премијер, уверен да људи виде да исто овако Србија наредује, не само на путу ка ЕУ, већ економски, што пружа шансу за опстанак и останак младих у Србији.

Потпредседник Борда директора ПКЦ Групе из Хелсинкија Роберт Ременар подсетио је да ПКЦ мора да одабере најбоље и најконкурентније производне локације уколико жели да испуни очекивања својих купаца.

„И то посебно оне локације које имају капацитет да из године у годину обезбеђују континуирана побољшања. И то је разлог зашто смо изабрали Смедерево и Србију“, рекао је Ременар.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/10/18
Премијер и министар у обиласку фабрике ПКЦ

Његова је компанија, како је навео, у Србији нашла обучену, предану и технички вешту радну снагу са израженом радном етиком, саобраћајну инфраструктуру која омогућава ефикасан проток робе, техничку универзитетску базу и прогресивно политичко окружење усмерено на побољшање услова пословања.

Ременар је у име Борда директора компаније посебно захвалио премијеру Вучићу и градоначелници Смедерева Јасни Аврамовић, јер, оценио је, кроз уз њихову подршку и подршку њихових тимова ПКЦ успео да отвори фабрику у Србији и допринесе економском просперитету Смедерева и целог региона.

Преговори о чланству у ЕУ су у току и то је вероватно најважнији појдиначни фактор који улива поверење компанијама у сигурно, стабилно и функционално послловно окружење у Србији, оценио је амбасадор Финске у Србији Перти Иконен.

„Веома сам срећан што је ПКЦ изабрао Србију као један од својих главних производних локација у свету. То је био добар избор, а надам се да ће многе друге финске компаније следити овај пример“, рекао је Иконен и додао да је као нови амбасадор Финске срећан са што видим фински бизнис добро напредује.

Као фактор који га највише усрећује навео је управо отварање „поштених радних места која доносе сигурност и просперитет локалном становништву у Смедереву“.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/10/10
Премијер и министар у обиласку фабрике ПКЦ

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић је захвалила финској компанији што је том граду пружила могућност да се докаже, изгради овакву хали и запосли толико људи, а Смедеревцима је поручила да буду вредни и радни и пожелела да се запосли и више од 1.500 људи.

ПКЦ Груп је у Смедереву своје пословање почела у мањем изнајмљеном погону почетком 2014. године, да би се пре неколико месеци преселила у нову фабрику површине 20.000 квадратних метара, коју је, из кредита банака, саградио Град Смедерево и изнајмио ПКЦ-у на најмање десет година.

Планирано је да фабрика запосли најмање 1.500 радника до краја 2016, а већ сада у њој ради 890 стално запослених радника, а уколико пословање у Србији донесе резултате руководство фабрике је истакло да ће се размотрити и проширење капацитета и повећање броја запослених у Смедереву.

Компанијској свечаности присуствовали су министар привреде Жељко Сертић, представници акционара, врховни менаџмент компаније из Финске, града Смедерева, пословни партнери и запослени.

Компанија ПКЦ Груп има фабрике на четири континента – у Европи (Естонија, Летонија, Немачка, Пољска, Руска Федерација и Србија), Северној Америци (Сједињене Америчке Државе и Мексико), Јужној Америци (Бразил) и Азији (Кина).

ПКЦ Група је у 2014. на глобалном нивоу остварила нето приход од око 830 милиона евра, и има око 22.000 запослених.