Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
12.02.2016.

„Тек кад мала и средња предузећа буду носила 50 одсто БДП, знаћемо да више не зависимо од гиганата из прошлости и садашњости, већ од много људи који брину, раде, посвећени су и одговорни. То су људи који могу да донесу бољу будућност за нашу земљу“, рекао је премијер Александар Вучић на свечаности поводом доделе признања Excellent SME у 2015.

Говорећи о томе шта држава треба да учини за мала и средња предузећа, Вучић је навео да је неопходно направити још бољи пословни амбијент, те да се увек могу применити добра решења која постоје у пракси развијених земаља.

Подсетивши да је ово година предузетништва, Вучић је навео да је држава издвојила више новца за оне који тек улазе у бизнис, да је за стартапове определила 50 одсто бесповратне помоћи.

Он је рекао да ће држава и убудуће да помаже малим и средњим предузећима повољним кредитима и субвенцијама, јер они издржавају државу, доприносе мењању свести и томе да не живимо у самоуправљању већ морамо сами да креирамо своју будућност.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж указао је на чињеницу да, када данас видимо успешан бизнис обично заборављамо да је неко, у једном тренутку, донео веома храбру одлуку да започне нови посао.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/02/Sertic Priznanje Exelelnt
Министар Сертић додељује признање

У вези с тим, Чадеж је истакао да се у стварању новог пословног окружења у Србији, Привредна комора Србије руководила принципом да не можете радити данашњи посао јучерашњим методама у бизнису сутрашњице.

Према његовим речима у ПКС српски предузетници могу да нађу помоћ када је реч о правним питањима, односу са Владом Србије, пласману на нова тржишта…

Почетком 2016. сертификат Excellent SME носи 617 малих и средњих привредних субјеката, који су остварили укупан годишњи промет већи од 800 милиона евра и који располажу капиталом од 140 милиона евра.

Та предузећа остварују скоро 60 милиона евра профита годишње и запошљавају око 13.000 радника.

У прошлој години најбоље резултате, према оцени ПКС, Кофаса, Aкса осигурања, Ер Србије и Сименса, остварили су Крибоне из Чачка, Принц ледр из Пожеге, Сигма из Куле, Метадата из Београда, Млекара Моравица из Ариља, Кон-транс из Београда, Био шпајз из Београда, Ескалиор из Београда, Резерват Увац из Увца, Општа болница Бел медик из Београда, Студио Берар из Новог Сада, Дубес из Београда и В-Так из Београда.