Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
04.05.2016.

Mинистар привреде Жељко Сертић је у Сарајеву, на  7. Међународној инвестиционој конференцији, рекао да је сарадња у региону од неизмерне важности, како за Србију, тако и за све њене суседе.

„Пословни људи у региону упућени су једни на друге да успостављају мрежу контаката и да граде пословне односе који подстичу економску интеграцију. Oна је гаранција регионалног мира и стабилности. Регион не треба да буде само географски простор, већ пре свега окружење које помера границе гледајући у будућност. Уверен сам да смо на добром путу да кроз синергију у пројектима инфраструктуре, енергетике, туризма, развоја индустријских паркова и модерних технологија учинимо да овај простор постане економска капија Европе. То је наша будућност и наша одговорност”, рекао је министар Сертић.

Он је истакао да је значајно што је  овогодишња конференција у Сарајеву  посвећена сарадњи са Кином захваљујући којој је повезивање, кроз механизам Кина-ЦИЕЗ, препознато као нови мотор регионалне сарадње, али и као део глобалног процеса.

Министар Сертић се посебно осврнуо на механизам повезивања дела Европе са Кином у мрежу пројеката од регионалног и глобалног значаја.

„Кинеске иницијативе у овом делу Европе обавезују и нас да, док се боримо да нашим земљама обезбедимо привредни раст и друштвену стабилност, трагамо за оним што нас спаја, а не оним што нас раздваја. Пројектима изградње енергетске и саобраћајне инфраструктуре, у инвестиционој вредности већој од 1,5 милијарди долара, Србија је постала водећа земља у овом делу Европе у реализацији инфраструктурних пројеката са Кином. Мост „Михајло Пупин“ који су премијери Ли Кећианг и Александар Вучић свечано отворили 2014. године, први је кинески мост у Европи, подигнут на Дунаву, најдужој европској реци која спаја више земаља овог региона. У оквиру Пакет пројекта ревитализације и изградње ТЕ „Костолац“ чија је укупна вредност 1,06 млрд долара, из кредитне линије Кина-ЦИЕЗ за Другу фазу, која обухвата проширење површинског копа и изградњу новог блока, издвојено је 608,26 милиона долара. Започели смо да градимо и две деонице аутопута на Коридору 11 између Обреновца и Љига, чија је инвестициона вредност 333,74 милиона долара. Очекујемо, зато, да у Београду ускоро буде успостављена Асоцијација за саобраћај и инфраструктуру Кина-ЦИЕЗ што ће, уверен сам, омогућити још интензивнију пројектну сарадњу и укључити више учесника. Недавно смо потписали споразум о улагању кинеске компаније Хестил у Железару Смедерево, а велики број европских компанија одлучује да шири производњу у нашој земљи. Мислим да је то предност за овај регион и да Србија тиме показује да је кредибилан партнер”, закључио је министар Сертић на конференцији у Сарајеву.