Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
04.05.2016.

Ministar privrede Željko Sertić je u Sarajevu, na  7. Međunarodnoj investicionoj konferenciji, rekao da je saradnja u regionu od neizmerne važnosti, kako za Srbiju, tako i za sve njene susede.

„Poslovni ljudi u regionu upućeni su jedni na druge da uspostavljaju mrežu kontakata i da grade poslovne odnose koji podstiču ekonomsku integraciju. Ona je garancija regionalnog mira i stabilnosti. Region ne treba da bude samo geografski prostor, već pre svega okruženje koje pomera granice gledajući u budućnost. Uveren sam da smo na dobrom putu da kroz sinergiju u projektima infrastrukture, energetike, turizma, razvoja industrijskih parkova i modernih tehnologija učinimo da ovaj prostor postane ekonomska kapija Evrope. To je naša budućnost i naša odgovornost”, rekao je ministar Sertić.

On je istakao da je značajno što je  ovogodišnja konferencija u Sarajevu  posvećena saradnji sa Kinom zahvaljujući kojoj je povezivanje, kroz mehanizam Kina-CIEZ, prepoznato kao novi motor regionalne saradnje, ali i kao deo globalnog procesa.

Ministar Sertić se posebno osvrnuo na mehanizam povezivanja dela Evrope sa Kinom u mrežu projekata od regionalnog i globalnog značaja.

„Kineske inicijative u ovom delu Evrope obavezuju i nas da, dok se borimo da našim zemljama obezbedimo privredni rast i društvenu stabilnost, tragamo za onim što nas spaja, a ne onim što nas razdvaja. Projektima izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture, u investicionoj vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara, Srbija je postala vodeća zemlja u ovom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom. Most „Mihajlo Pupin“ koji su premijeri Li Kećiang i Aleksandar Vučić svečano otvorili 2014. godine, prvi je kineski most u Evropi, podignut na Dunavu, najdužoj evropskoj reci koja spaja više zemalja ovog regiona. U okviru Paket projekta revitalizacije i izgradnje TE „Kostolac“ čija je ukupna vrednost 1,06 mlrd dolara, iz kreditne linije Kina-CIEZ za Drugu fazu, koja obuhvata proširenje površinskog kopa i izgradnju novog bloka, izdvojeno je 608,26 miliona dolara. Započeli smo da gradimo i dve deonice autoputa na Koridoru 11 između Obrenovca i Ljiga, čija je investiciona vrednost 333,74 miliona dolara. Očekujemo, zato, da u Beogradu uskoro bude uspostavljena Asocijacija za saobraćaj i infrastrukturu Kina-CIEZ što će, uveren sam, omogućiti još intenzivniju projektnu saradnju i uključiti više učesnika. Nedavno smo potpisali sporazum o ulaganju kineske kompanije Hestil u Železaru Smederevo, a veliki broj evropskih kompanija odlučuje da širi proizvodnju u našoj zemlji. Mislim da je to prednost za ovaj region i da Srbija time pokazuje da je kredibilan partner”, zaključio je ministar Sertić na konferenciji u Sarajevu.