Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
07.12.2016.

“Србија се окреће развоју и Влада Србије је у фокус ставила мала и средња предузећа и предузетништво (МСПП) које види као носиоце развоја” рекао је министар привреде Горан Кнежевић данас након потписивања првог у низу уговора на реализацији Програма Европске уније COSME који српским предузећима обезбеђује нове повољније изворе финансирања. Уговор је потписан између Европског инвестиционог фонда (ЕИФ) и Banca Intesa и омогућиће повољније кредите привредницима.

Захваљујући овом програму, ЕИФ је обезбедио директну гаранцију која ће омогућити Banca Intesa да у наредне две године подржи 3.000 малих и средњих предузећа у Србији са 60 милиона евра кредита под повољним условима – са дужим роком отплате и без хипотеке као средства обезбеђења.

Министар је рекао да смо Години предузетништва ујединили снаге, никад већа средства из буџета, 16 милијарди динара, од чега 4,4 милиона динара бесповратних средстава, и тиме остварили значајне резултате. „Стекли смо искуство које нам је дало смернице куда даље – у Деценију предузетништва, јер Влада Србије намерава да пружа континуирану подршку у наредних 10 година малим и средњим предузећима. Значајан део ове подршке  ће бити и нови финансијски извори и инструменти за мала и средња предузећа – попут овог који данас представљамо“, рекао је министар.

Он је истакао да је су нови, повољнији извори финансирања управо оно што привреда годинама истиче као своју потребу. „Данас смо урадили управо то – обезбедили нов, повољан и другачији извор средстава. Мала и средња предузећа и предузетници сада имају приступ повољном кредиту првом у низу јер нас наредних месеци очекује потписивање још оваквих уговора у оквиру програма COSME“, рекао је Кнежевић.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/12/PET 3628
Потписивање уговора за COSME програм

„Веома је важно што држава нове изворе финансирања развија у сарадњи са банкарским сектором и то је принцип по коме функционише подршка малим и средњим предузећима свуда у Европи“, рекао је министар и подсетио да је Министарство привреде своје најзначајније програме подршке, попут програма за набаку опреме, базирало на сарадњи са банкарским сектором. „Тако смо уз 560.7 милиона динара бесповратних средстава државе привредницима обезбедили још 1.7 милијарде динара кредита, што су они искористили за куповину опреме и машина“.

Министар се захвалио Европској унији на подршци и рекао да се Србија у погледу подстицаја овом сектору угледа на унију У погледу подршке МСПП Србија се угледа на ЕУ и базира је на истим принципима. Настојаћемо да што ефикасније усмеримо средства из европских фондова и учинимо их приступачним за наша мала и средња предузећа. Уз ову помоћ ЕУ и уз снажну подршку из буџета, као и додатним уређењем пословног окружења, подршком у погледу увођења стандарда, наша предузећа ће имати никада већи импулс за развој и укључивање у велике тржишне токове и верујем биће поуздани носиоце развоја привреде.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да Србија није изузетак када су МСПП у питању и да и овде она чине кичму економије јер је око 98 одсто предузећа малих и средњих која запошљавају 65 одсто свих запослених у приватном сектору, а доприносе 56 одсто бруто друштвеном производу (БДП).

„Сваки програм који може да помогне МСП је добродошао, а управо програм COSME то чини и даће подршку привреди у целости. То је разлог што се ЕУ фокусира на подршку овом сектору“, нагласио је Давенпорт, подсећајући да ЕУ има и других програма које је усмерила на МСП , међу којима је програм Прогрес намењен неразвијеним општинама.

Председник Извршног одбора банке Интеза Драгиња Ђурић казала је да је та банка и у претходном периоду подржавала српску привреду и да то што је прва банка у Србији која почиње реализацију овог програма у Србији потврђује њену опредељеност да као највећи кредитор привреде буде поуздан партнер Влади Србије у промоцији предузетништва и његовом развоју.

„Уговор који смо данас потписали ће нам омогућити да у овом сегменту привреде ставимо на располагање неопходна средства под повољним условима од тржишних уз нижу камату и продужени период отплате“, нагласила је она и додала да већ сутра почиње пуштање тих кредита.

Гунар Маи, директор одсека за ЕУ гаранције ЕИФ-а, казао је да је COSME програм ЕУ за конкурентност предузетника и МСП са укупним буџетом од 2,3 милијарде евра за период од 2014. до 2020. и да се до сада 21 држава прикључила, а Србија је седма земља изван ЕУ која се придружила прошле године том програму у новембру и од данас може да користи средстава из тог пројекта.

Како је данас речено, најмање 60 одсто укупних средстава програма COSME треба да буде опредељено за лакши приступ изворима финасирања за МСПП у Европи уз два финансијска инструмента – COSME инструмент за кредитне гаранције који обезбеђује гаранције и контра гаранције финансијским институцијама како би обезбедили више финасирања путем кредита и лизинга за МСПП, као и COSME програм путем ризичног капитала за раст који улаже у инвестиционе фондове.