Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
07.12.2016.

“Srbija se okreće razvoju i Vlada Srbije je u fokus stavila mala i srednja preduzeća i preduzetništvo (MSPP) koje vidi kao nosioce razvoja” rekao je ministar privrede Goran Knežević danas nakon potpisivanja prvog u nizu ugovora na realizaciji Programa Evropske unije COSME koji srpskim preduzećima obezbeđuje nove povoljnije izvore finansiranja. Ugovor je potpisan između Evropskog investicionog fonda (EIF) i Banca Intesa i omogućiće povoljnije kredite privrednicima.

Zahvaljujući ovom programu, EIF je obezbedio direktnu garanciju koja će omogućiti Banca Intesa da u naredne dve godine podrži 3.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 60 miliona evra kredita pod povoljnim uslovima – sa dužim rokom otplate i bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja.

Ministar je rekao da smo Godini preduzetništva ujedinili snage, nikad veća sredstva iz budžeta, 16 milijardi dinara, od čega 4,4 miliona dinara bespovratnih sredstava, i time ostvarili značajne rezultate. „Stekli smo iskustvo koje nam je dalo smernice kuda dalje – u Deceniju preduzetništva, jer Vlada Srbije namerava da pruža kontinuiranu podršku u narednih 10 godina malim i srednjim preduzećima. Značajan deo ove podrške  će biti i novi finansijski izvori i instrumenti za mala i srednja preduzeća – poput ovog koji danas predstavljamo“, rekao je ministar.

On je istakao da je su novi, povoljniji izvori finansiranja upravo ono što privreda godinama ističe kao svoju potrebu. „Danas smo uradili upravo to – obezbedili nov, povoljan i drugačiji izvor sredstava. Mala i srednja preduzeća i preduzetnici sada imaju pristup povoljnom kreditu prvom u nizu jer nas narednih meseci očekuje potpisivanje još ovakvih ugovora u okviru programa COSME“, rekao je Knežević.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/12/PET 3628
Potpisivanje ugovora za COSME program

„Veoma je važno što država nove izvore finansiranja razvija u saradnji sa bankarskim sektorom i to je princip po kome funkcioniše podrška malim i srednjim preduzećima svuda u Evropi“, rekao je ministar i podsetio da je Ministarstvo privrede svoje najznačajnije programe podrške, poput programa za nabaku opreme, baziralo na saradnji sa bankarskim sektorom. „Tako smo uz 560.7 miliona dinara bespovratnih sredstava države privrednicima obezbedili još 1.7 milijarde dinara kredita, što su oni iskoristili za kupovinu opreme i mašina“.

Ministar se zahvalio Evropskoj uniji na podršci i rekao da se Srbija u pogledu podsticaja ovom sektoru ugleda na uniju U pogledu podrške MSPP Srbija se ugleda na EU i bazira je na istim principima. Nastojaćemo da što efikasnije usmerimo sredstva iz evropskih fondova i učinimo ih pristupačnim za naša mala i srednja preduzeća. Uz ovu pomoć EU i uz snažnu podršku iz budžeta, kao i dodatnim uređenjem poslovnog okruženja, podrškom u pogledu uvođenja standarda, naša preduzeća će imati nikada veći impuls za razvoj i uključivanje u velike tržišne tokove i verujem biće pouzdani nosioce razvoja privrede.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da Srbija nije izuzetak kada su MSPP u pitanju i da i ovde ona čine kičmu ekonomije jer je oko 98 odsto preduzeća malih i srednjih koja zapošljavaju 65 odsto svih zaposlenih u privatnom sektoru, a doprinose 56 odsto bruto društvenom proizvodu (BDP).

„Svaki program koji može da pomogne MSP je dobrodošao, a upravo program COSME to čini i daće podršku privredi u celosti. To je razlog što se EU fokusira na podršku ovom sektoru“, naglasio je Davenport, podsećajući da EU ima i drugih programa koje je usmerila na MSP , među kojima je program Progres namenjen nerazvijenim opštinama.

Predsednik Izvršnog odbora banke Inteza Draginja Đurić kazala je da je ta banka i u prethodnom periodu podržavala srpsku privredu i da to što je prva banka u Srbiji koja počinje realizaciju ovog programa u Srbiji potvrđuje njenu opredeljenost da kao najveći kreditor privrede bude pouzdan partner Vladi Srbije u promociji preduzetništva i njegovom razvoju.

„Ugovor koji smo danas potpisali će nam omogućiti da u ovom segmentu privrede stavimo na raspolaganje neophodna sredstva pod povoljnim uslovima od tržišnih uz nižu kamatu i produženi period otplate“, naglasila je ona i dodala da već sutra počinje puštanje tih kredita.

Gunar Mai, direktor odseka za EU garancije EIF-a, kazao je da je COSME program EU za konkurentnost preduzetnika i MSP sa ukupnim budžetom od 2,3 milijarde evra za period od 2014. do 2020. i da se do sada 21 država priključila, a Srbija je sedma zemlja izvan EU koja se pridružila prošle godine tom programu u novembru i od danas može da koristi sredstava iz tog projekta.

Kako je danas rečeno, najmanje 60 odsto ukupnih sredstava programa COSME treba da bude opredeljeno za lakši pristup izvorima finasiranja za MSPP u Evropi uz dva finansijska instrumenta – COSME instrument za kreditne garancije koji obezbeđuje garancije i kontra garancije finansijskim institucijama kako bi obezbedili više finasiranja putem kredita i lizinga za MSPP, kao i COSME program putem rizičnog kapitala za rast koji ulaže u investicione fondove.