Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.01.2021.

На чело Министарства привреде пре три месеца дошла је Анђелка Атанасковић, којој је председник Србије својевремено доделио надимак „Жена Змај“ описујући начин на који је годинама водила фабрику „Прва петолетка – Наменска“ из Трстеника, дижући је из пепела.

Како се снашла у Влади, шта је успела да уради за ових стотинак дана, какви су јој планови, али и каква је будућност српске привреде у доба пандемије, министарка је открила у интервјуу за „Ало!“.

Шта се променило у ресору привреде од када сте га преузели?

– Епидемија корона вируса и даље траје, те морамо гледати ова три месеца и у том контексту, где смо поред борбе за сваки људски живот водили рачуна и о економији. Захваљујући реформама које је спровео председник Александар Вучић, успели смо сада да сачувамо виталност привреде. У овим изазовним временима, адекватним реаговањем државе и пакетима подршке, очували смо ликвидност компанија и спречили смо затварање фабрика. Заједничким радом превазићи ћемо све изазове који су пред нама, а у томе ће додатно помоћи нови пакет подршке привреди. Оно што је важно да истакнемо је да смо поред помоћи привреди због епидемије која нас је погодила, наставили са уобичајеним програмима финансијске подршке. Обезбедили смо 2 милијарде динара за четири програма подршке малим и средњим предузећима и предузетницима, чије расписивање очекујемо почетком фебруара. Посебан акценат ове године је на младима и женама, који се по први пут препознају као посебна категорија, за коју смо издвојили 100 милиона динара. Поред тога, помоћи ћемо и локалним самоуправама да развију своју инфраструктуру, за шта смо издвојили више од милијарду динара. Рок за подношење пријава за овај програм је 4. фебруар, јавни позив је у току.

Које још пројекте планирате да реализујете током ове године?

– Подршка Министарства у наредном периоду биће усмерена ка великим инвестицијама, развоју предузетништва и унапређењу пословне инфраструктуре. У буџету за подстицај привреди издвојено је 17,6 милијарди динара. За подстицаје за директне инвестиције издвојено је нешто више од 15 милијарди динара, две милијарде динара издвојено је за неколико програма подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетништва, док је у буџету планирано око 1,6 милијарди динара када је реч о инфраструктурним пројектима и мерама регионалног развоја. Припремили смо и Предлог Стратегије државног власништва и управљања државним предузећима за период 2021. до 2027. године, чији је главни циљ ефикасно, економично и оптимално управљање привредним друштвима чији је власник Република Србија.

ПОМОЋИ ЋЕМО ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА ДА РАЗВИЈУ СВОЈУ ИНФРАСТРУКТУРУ, ЗА ШТА СМО ИЗДВОЈИЛИ ВИШЕ ОД МИЛИЈАРДУ ДИНАРА. РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА ЗА ОВАЈ ПРОГРАМ ЈЕ 4. ФЕБРУАР, ЈАВНИ ПОЗИВ ЈЕ У ТОКУ.

 

Колико је реално наша привреда била погођена коронавирусом, какве су последице?

– Период пре избијања пандемије обележила су повољна макроекономска кретања на домаћем тржишту, на шта су указивали водећи показатељи економске активности. Криза због корона вируса је погодила практично целокупну привреду, у целом свету, па и код нас. Неки сектори као што су туризам, угоститељство, путнички саобраћај, погођени су више од других. Због тога је њима пружена додатна подршка. У сталној смо комуникацији са привредницима, помно пратимо стање у привреди, како бисмо благовремено реаговали. Сви резултати су постигнути промишљеном и добро избалансираном комбинацијом мера, а не неком изолованом, појединачном мером. Животи грађана су нам најважнији, али привреда мора да функционише и да се развија упркос тешкоћама изазваним пандемијом. Живот не може стати. И то видим као изазов за све нас – и за државу, и за привреду.

Србија је започела масовну вакцинацију становништва, какав ће то утицај имати на нашу привреду?

– Имунизација становништва је изузетно важна и за привреду. Држава је у претходном периоду реаговала на адекватан начин и пружила помоћ привреди у тешким тренуцима. Ако наставимо да се придржавамо превентивних мера које је донео Кризни штаб Владе и спроведемо масовну имунизацију, сигурна сам да ћемо успети да изађемо из тешке ситуације у којој се налази цео свет, а то ће имати значајан утицај и на нашу економију.

Како вам у Министарству користити искуство које доносите из фабрике?

– У привреди сам провела готово читав радни век, тако да из угла ресорног министра на привреду гледам са пуно разумевања за потребе и захтеве привредника. Министарство привреде је у потпуности отворено за све иницијативе и предлоге за унапређење привредног амбијента и отклањање препрека са којима се привредници сусрећу у свакодневном пословању. Решавање проблема са којима сам се суочавала као привредник, представља изазов на који ће Министарство одговарати водећи стални дијалог са привредницима и сарађујући са пословним асоцијацијама. Управо зато, заједно са Привредном комором Србије у наредном периоду организоваћемо посете привредницима на локалу, како бисмо чули њихове проблеме и заједнички пронашли решења.

ЗАХВАЉУЈУЋИ РЕФОРМАМА КОЈЕ ЈЕ СПРОВЕО ПРЕДСЕДНИК, УСПЕЛИ СМО ДА САЧУВАМО ВИТАЛНОСТ ПРИВРЕДЕ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ.

 

Актуелна Влада Србије је специфична по томе што половину министара чине припаднице лепшег пола, како се слажете са колегиницама?

– Одлично се слажем са свим колегама и колегиницама у Влади Републике Србије. Сви смо ми један тим који има заједнички циљ, а то је да нашим грађанима обезбедимо још бољу будућност. Заступљеност жена у политичком животу доказ је да у Србији није важан пол, већ знање које неко поседује. Зато сам посебно задовољна што смо ове године по први пут препознали жене као предузетнице и омогућили им финансијску подршку.

Да ли се са неким од колега из Немањине приватно дружите?

-У Влади сам тек три месеца, тако да је било мало времена да се ван посла дружимо узимајући у обзир и тренутну епидемиолошку ситуацију. Сигурна сам да ће бити времена и за дружење у неком наредном периоду када будемо превазишли изазове са којима се тренутно суочавамо, чему се изузетно радујем.

Каква је ваша сарадња са премијерком, а каква са председником Србије, он вас је доста хвалио, да ли вам је у међувремену упутио и неку критику?

– Сарадња са премијерком и председником је била увек изузетна и доносила је резултате још док сам била на челу „Прве петолетке -Наменске АД“ Трстеник. Велику сигурност представљало ми је то што сам знала да имам коме да се обратим и да ћу у сваком тренутку имати њихову подршку, посебно председника Вучића. То ми је много значило као директору, а и сада као министарки. Зато сам са великим задовољством, уз неизмерну захвалност на указаном поверењу спремно прихватила њихов позив да будем део Владе Србије. Потрудићу се да оправдам поверење и испуним очекивања.

Унука Магдалена ми улепшава дане

-Због обавеза које имам, а узимајући у обзир удаљеност између Трстеника и Београда, илузорно је било размишљати о томе да останем у Трстенику. Управо због тога сам се преселила у Београд. Пресељење ми је олакшало и то што сам сада ближа својој унуки Магдалени која ми улепшава дане.

Интервју у ПДФ формату можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Ало