Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
25.12.2020.

Ministarka Anđelka Atanasković za list „Bazar“:

Pretpostavljam da svi imamo naviku da na kraju godine podvučemo crtu i izvedemo rekapitulaciju – kakva nam je bila godina, da li smo ostvarili ciljeve koje smo postavili u novogodišnjoj noći, imamo li više razloga da se radujemo ili da budemo nezadovoljni. Verujem da ćemo, nažalost, 2020. godinu svi pamtiti, pre svega, po virusu kovid-19 i po krizi izazvanoj pandemijom. Ceo svet je stao, naša stvarnost se izmenila, učili smo kako da sačuvamo živote ljudi i da funkcionišemo u novim okolnostima. Iskreno se nadam i verujem da ćemo u novoj godini pobediti pošast koja nas je pogodila i da ćemo se vratiti životu na koji smo navikli.

Ja ću ovu godinu pamtiti i po nečemu za mene izuzetnom – po pozivu da budem deo Vlade Srbije. Biti na čelu Ministarstva nadležnog za privredu Srbije, za mene je izuzetna čast i ogromna obaveza, ali i veliki izazov, na koji ću nastojati da što kvalitetnije i uspešnije odgovorim.

Svi ekonomski pokazatelji govore da je Srbija danas politički i ekonomski stabilna zemlja sa međunarodnim kredibilitetom, atraktivna za nova ulaganja, puna prilika i mogućnosti. I pored krize izazvane pandemijom, u dobroj meri uspeli smo da sačuvamo vitalnost privrede. Sveobuhvatan i konkretan, efektivan paket mera podrške privredi dao je rezultate. Sačuvali smo radna mesta, a privrednim subjektima pomogli da ostanu likvidni, kako bi se nakon okončanja pandemije u što kraćem vremenu vratili na svoje pozicije i nastavili da posluju u punom kapacitetu.

Pandemija nas je, kao i teškoće s kojima se naša zemlja u prošlosti suočavala, naučila da budemo najjači kada je najteže, da ne pokleknemo pred problemima, nego da se svi zajedno posvetimo njihovom rešavanju. Privredu smo sačuvali, ali tu ne smemo i ne možemo stati. Moramo nastaviti da se još snažnije borimo – za svaki ljudski život i za suzbijanje zaraze, a i za nastavak normalnop života, za šta je neophodna jaka privreda.

Uprkos teškoćama, privreda mora da funkcioniše i da se razvija, što vidim kao glavni izazov u 2021. Fokus Ministarstva privrede radiće na bržem oporavku u narednom periodu kako bismo zadržali dobre ekonomske rezultate i na ostvarenju tog cilja predano ćemo raditi. Trudićemo se da kroz dijalog sa predstavnicima privrede nastavimo s aktivnostima na unapređenju privrednog ambijenta i na otklanjanju prepreka u poslovanju. Nastavićemo sa pružanjem podrške domaćim i stranim investitorima, a moj cilj biće još snažnija podrška malim i srednjim preduzećima, kao i afirmacija ženskog i omladinskog preduzetništva. Kako bi se pomogao rast malih i srednjih preduzeća, i u 2021. godini nastavićemo sa sprovođenjem glavnih programa podrške, i to programa podrške početnicima u poslovanju i programa podrške za dalji rast privrednih subjekata.

U narednoj godini planiramo i sprovođenje posebnog programa za podršku ženama početnicama u poslovanju. Žensko preduzetništvo je veliki i još uvek nedovoljno iskorišćen resurs, pa će zbog toga jedan od mojih ciljeva svakako biti da ohrabrim što više žena, posebno mladih, da ne odustaju od svojih snova i ne podležu stereotipima, već da se bore za svoju budućnost, da se otisnu u preduzetničke vode i započnu sopstveni biznis. Verujem da snagu i inspiraciju mogu da nađu i u činjenici da žene čine gotovo 50 odsto nove Vlade.

Nadam se da će im to biti podstrek da se bore za svoj cilj, a sigurna sam da ćemo moje koleginice ministarke i ja, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, svojim radom i angažovanjem unaprediti položaj žena u našem društvu. Ponovo hoću da istaknem da je baš poziv da budem deo Vlade Srbije obeležio moju 2020. godinu. Za mene i moju porodicu, iz koje crpim energiju i koja je moj pokretač i glavni oslonac, to je velika čast i potvrda mog dosadašnjeg rada. Trudiću se da i u 2021. godini, i na ovoj funkciji, predano i vredno radim, kako sam i do sada radila, i da nastavim sa ostvarivanjem dobrih rezultata.

Pred nama je mnogo posla i izazova i zato svi zajedno moramo još više da radimo, da damo svoj maksimum za dobrobit privrede i životnog standarda građana. Za budućnost nas i naše dece, u našoj zemlji.

Na kraju želim da zaposlenima i čitaocima Bazara, prvog domaćeg modnog časopisa na našim prostorima, čestitam novogodišnje i božićne praznike i da im poželim mnogo zdravlja, sreće i ljubavi. Verujem da ćemo uspeti u borbi protiv koronavirusa i da ćemo iz ove borbe izaći još jači.

Izvor: Bazar