Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
24.11.2020.

Министарка привреде Анађелка Атанасковић најавила је данас да ће највећи део буџета министарства за наредну годину бити усмерен на програме подршке привреди за нове инвестиције које ће наставити позитивно да утичу на раст БДП-а.

„Подршку настављамо у три смера: ка великим инвестицијама, развоју предузетништва и унапређењу пословне инфраструктуре“, рекла је Атанасковић на 20. Београдском економском форуму.

Она је истакла да је за подстицај привреди издвојено 17,6 милијарди динара, од чега за подстицаje за директне инвестиције нешто више од 15 милијарди динара.

„За подршку развоју предузетништва издвојено је 2,1 милијарда динара, од чега две милијарде за неколико програма подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетништва и то за набавку опреме, за почетнике у пословању, док ће један од програма бити посвећен и афирмацији женског предузетништва“ рекла је Атанасковић.

Када је реч о инфраструктурним пројектима и мерама регионалног развоја, министарка је указала да је у буџету планирано око 1,6 милијарди динара.

„Од изузетног је значаја да ниједан пројекат није заустављен и да се ниједан инвеститор није повукао, напротив, имамо најаве доласка неких нових инвеститора, што је охрабрујући сигнал“, рекла је Атанасковић.

Према њеним речима, циљ ће свакако бити довођење високо технолошких компанија, што ће подићи технолошки ниво наше привреде и омогућити отварање нових радних места и за високо образовни кадар.

Министарка је оценила и да морамо искористити шансу и привучемо велике компаније за које се очекује да ће преселити своју производњу са удаљених тржишта ближе матичним земљама.

„Поред борбе за сваки људски живот и за сузбијање заразе, морамо да водимо рачуна о економији. То је живот. И зато ће наш фокус и циљ на коме ћемо предано радити бити бржи опоравак у наредном периоду, како бисмо задржали добре економске резултате“, рекла је Атанасковић.