Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
19.11.2020.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадор Републике Белорусије Валериј Бриљов разговарали су данас о унапређењу свеукупних односа две земље, посебно оних на трговинско-економском плану.

Саговорници су том приликом истакли могућност интензивирања сарадње у различитим секторима индустрије као што је прехрамбена, текстилна, производња машина и опрема, прерада нафте и сл.

Атанасковић и Бриљов су се сложили да Србија и Белорусија имају изузетне политичке односе и да очекују да у наредном периоду добри економски односи буду додатно унапређени.

„Свакако томе треба да послужи и следеће заседање Међувладине комисије за трговинску економску сарадњу које је због пандемије короноавируса одложено и чије се одржавање очекује наредне године“, истакла је Атанасковић.

Министарка се посебно осврнула на своја ранија позитивна искуства у пословању са белоруским партнерима и у том смислу указала да постоје значајне могућности за јачање сарадње кроз оснивање заједничких предузећа у областима од обостраног интереса.

Амбасадор Бриљов истакао је да, по белоруским подацима, спољнотрговинска размена износи око 230 милиона евра и да верује да би она могла да се попне на изнад 300 милиона. Издвојио је успешно пословање компанија из Белорусије као што су Белаз и МАЗ на тржишту Србије и сарадњу са српским компанијама као што је заједничка производња трактора Агропанонке из Новог Сада и МТЗ из Минска.