Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
16.03.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју састале су се данас како би разговарале о унапређењу свеукупне сарадње двеју земаља, с акцентом на бенефитима оснивања заједничке привредне коморе Србије и Румуније.

 

Атанасковић је захвалила Румунији на принципијелном ставу поводом поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и на подршци Србији на путу ка пуноправном чланству у Европској унији (ЕУ).

Саговорнице су се сагласиле да је билатерална трговинска сарадња двеју земаља добра и да спољнотрговинска размена бележи раст, упркос кризи изазваној корона вирусом, која је у 2020. години достигла обим од 1,82 млрд. евра.

На састанку је договорено оснивање мешовите српско-румунске привредне коморе, која би окупљала привредне субјекте из свих крајева обе земље.

Министарка Атансковић се сложила да се могућности за економску сарадњу између Румуније и Србије, односно пословну сарадњу привредника, представе преко Парламената регионалних привредних комора, где је навела да има и лично искуство, с обзиром да је била на челу Парламента привредника Расинског округа Привредне коморе Србије.

„Оснивање заједничке привредне коморе је од великог је значаја. Простор за унапређење сарадње постоји и у области инвестиција. Ово је само почетак, предстоји нам даљи рад на реализацији тема од заједничког интереса“, рекла је Атанасковић.

 

Амбасадорка Румуније истакла да има још много могућности за унапређење сарадње, као и да је криза показала да треба више да се ослањамо на наш регион и суседе.

„Жеља румунске стране је да се поново покрене рад Мешовитог комитета за економску сарадњу и да се ниво копредседника подигне на ниво министара, а да би копредседници могли да буду из неке од различитих области, као што су енергетика, привреда, трговина, туризам, саобраћај. Управо због значаја саобраћајних веза, у Србији има представник луке Констанца, јер је Србија у протеклој години имала највећи транспорт робе Дунавом“, рекла је амбасадорка.

Она је подвукла да јој је драго што Србија и Румунија могу да покажу ЕУ да постоји добра сарадња у овом делу Европе.