Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.05.2021.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković sastala se danas sa državnim sekretarom za internacionalizaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Portugalije Eurikom B. Diašem sa kojim je razgovarala o digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća i privlačenju portugalskih investitora u Srbiju.

 

Na sastanku je bilo reči o unapređenju privredne saradnje dve zemlje kroz jasno definisane oblasti, a sagovornici su se složili da potencijala ima i da bi dosta moglo da se uradi na poboljšanju ekonomskih odnosa pogotovo što se sledeće godine obeležava godišnjica uspostavljanja bilateralnih odnosa.

 

Navodeći da je Srbija stabilna zemlja, sa međunarodnim kredibilitetom, atraktivna za kompanije koje imaju nameru da realizuju ulaganja u njoj Atanasković je pozvala portugalske investitore da investiraju u našoj zemlji.

 

Ministarka je predložila i da se preko privrednih komora obnove inicijative za organizovanje biznis foruma jer je to, kako je istakla, najbolji načina na koji privrednici nalaze partnere za poslovanje.

 

Državni sekretar je ukazao da Portugal može da bude baza za dalje ulaganje i plasiranje proizvoda u zemljama portugalskog govornog područja u Latinskoj Americi i Africi, i da isto tako vidi Srbiju kao bazu iz koje bi portugalske investicije mogle da se prelivaju u zemlje zapadnog Balkana i šire u regionu jugoistočne Evrope.

 

Sagovornici su se složili i da fokus saradnje, posebno nakon pandemije korona virusa, treba staviti na digitalizaciju malih i srednjih preduzeća, a državni sekretar je predložio da resorna ministarstva u Srbiji i Portugalu u narednom periodu organizuju vebinare u toj oblasti radi razmene iskustava.