Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
27.04.2021.

Dolazak kanadskih investitora u Srbiju zadatak je na kome će dve zemlje raditi posvećeno u narednom periodu, zaključak je sa sastanka ministarke privrede Anđelke Atanasković i NJ. E. gospodina Džajlsa Normana, ambasadora Kanade u R. Srbiji.

Prema rečima ministarke, Kanada je dospela na 34. mesto među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju, a u našoj zemlji aktivno posluje više od 293 privredna subjekta čiji su vlasnici kanadski državljani.

„U vrhu prioriteta Srbije je privlačenje stranih investitora. Saradnja Srbije i Kanade poslednjih godina je dosta napredovala, posebno na planu ekonomske saradnje i investicija. Potencijali za saradnju su daleko veći bilo da je reč o investicijama ili drugim oblastima privredne saradnje od obostranog interesa, zato vas pozivam da investirate u našoj zemlji“, rekla je Atanasković.

Ona je informisala svog sagovornika da je dalje ekonomsko jačanje Srbije, kao i održavanje ekonomske stabilnosti sa akcentom na pružanje podrške privredi za vreme krize izazvane pandemijom, jedan od ciljeva Ministarstva privrede.

„Projekcije privrednog rasta Srbije ukazuju na brži ekonomski oporavak zemlje od očekivanog. BDP Srbije, u poređenju s prethodnom godinom, opao je manje nego u nekim jačim evropskim privredama. To je bolji rezultat od očekivanog na početku pandemije, a tome je u najvećoj meri doprinelo donošenje pravovremenog i obimnog paketa monetarnih i fiskalnih podsticaja, koje je pripremila Vlada Republike Srbije“, objasnila je Atanasković.

Ministarka je navela da se resor kojim rukovodi posebno zalaže za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, sa naglaskom na jačanju ženskog i omladinskog preduzetništva.

Ambasador Norman pohvalio je Srbiju kada je vakcinacija u pitanju i istakao da je to odličan rezultat.

On je naveo da je Srbija veoma interesantna njegovoj zemlji i saglasio se sa ministarkom da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa.

„U Srbiji posluje veliki broj firmi čiji su vlasnici Kanađani. Drago bi nam bilo kada bismo uspeli da privučemo još više investicija“, zaključio je on.