Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
08.09.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић и министар за иновације и технологију Мађарске Ласло Палкович потписали су данас у Будимпешти Меморандум о сарадњи са циљем додатног унапређења билатералне економске сарадње, као и размене искустава, посебно у области 4. индустријске револуције.

Меморандум је потписан у оквиру 6. заједничке седнице влада Србије и Мађарске, а његова сврха је да обезбеди оквир за сарадњу и утврди конкретне радне аранжмане између уговорних страна, као и да се успостави комуникациони канал са циљем да се делотворно сарађује у областима од заједничког интереса.

Претходно је Атанасковић имала билатералан сусрет са министром Палковичем са којим је разговарала о реализацији потписаног Меморандума.

Саговорници су се том приликом сложили да ће развој у области индустријских и технолошких односа представљати добробит за обе земље.

Атанасковић је подсетила да је Влада Србије на предлог Министарства привреде усвојила Стратегију индустријске политике од 2021. до 2030. године, као и Акциони план за њено спровођење.

„Визија Стратегије је отворена, регионално и глобално конкурентна, инвестиционо активна, образована, иновативна и дигитално трансформисана индустрија Србије која снажно подржава привредни раст и подизање квалитета живота њених грађана”, рекла је Атанасковић.

Она је указала и да су билатерални економски односи Србије и Мађарске развијени и да се заснивају на заједничким инфраструктурним пројектима од билатералног и регионалног значаја, растућим мађарским инвестицијама у српску привреду и робној размени која бележи континуирани раст.

„Укупна спољно трговинска размена робе између Србије и Мађарске, за првих шест месеци ове године, је 1,1 милијарда евра“, истакла је Атанасковић.

Министарка је додала и да ће ресор којим руководи и даље пружати дугорочну подршку мађарским инвеститорима у спровођењу њихових пословних намера, како у поступку реализације инвестиционих пројеката, тако и у заштити стечених права инвеститора, а имајући у виду стабилно пословно окружење и привлачни инвестициони амбијент.

Палкович се захвалио министарки на иницијативи за потписивање Меморандума којим је препознат значај индустријског и технолошког напретка за привредни развој, трговину и улагања.

Атанасковић и Палкович су изразили уверење да ће се у најскорије време кренути у реализацију тог документа.

Фото: Влада Србиjе/ Слободан Миљевић