Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
08.09.2021.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković i ministar za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslo Palkovič potpisali su danas u Budimpešti Memorandum o saradnji sa ciljem dodatnog unapređenja bilateralne ekonomske saradnje, kao i razmene iskustava, posebno u oblasti 4. industrijske revolucije.

Memorandum je potpisan u okviru 6. zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, a njegova svrha je da obezbedi okvir za saradnju i utvrdi konkretne radne aranžmane između ugovornih strana, kao i da se uspostavi komunikacioni kanal sa ciljem da se delotvorno sarađuje u oblastima od zajedničkog interesa.

Prethodno je Atanasković imala bilateralan susret sa ministrom Palkovičem sa kojim je razgovarala o realizaciji potpisanog Memoranduma.

Sagovornici su se tom prilikom složili da će razvoj u oblasti industrijskih i tehnoloških odnosa predstavljati dobrobit za obe zemlje.

Atanasković je podsetila da je Vlada Srbije na predlog Ministarstva privrede usvojila Strategiju industrijske politike od 2021. do 2030. godine, kao i Akcioni plan za njeno sprovođenje.

„Vizija Strategije je otvorena, regionalno i globalno konkurentna, investiciono aktivna, obrazovana, inovativna i digitalno transformisana industrija Srbije koja snažno podržava privredni rast i podizanje kvaliteta života njenih građana”, rekla je Atanasković.

Ona je ukazala i da su bilateralni ekonomski odnosi Srbije i Mađarske razvijeni i da se zasnivaju na zajedničkim infrastrukturnim projektima od bilateralnog i regionalnog značaja, rastućim mađarskim investicijama u srpsku privredu i robnoj razmeni koja beleži kontinuirani rast.

„Ukupna spoljno trgovinska razmena robe između Srbije i Mađarske, za prvih šest meseci ove godine, je 1,1 milijarda evra“, istakla je Atanasković.

Ministarka je dodala i da će resor kojim rukovodi i dalje pružati dugoročnu podršku mađarskim investitorima u sprovođenju njihovih poslovnih namera, kako u postupku realizacije investicionih projekata, tako i u zaštiti stečenih prava investitora, a imajući u vidu stabilno poslovno okruženje i privlačni investicioni ambijent.

Palkovič se zahvalio ministarki na inicijativi za potpisivanje Memoranduma kojim je prepoznat značaj industrijskog i tehnološkog napretka za privredni razvoj, trgovinu i ulaganja.

Atanasković i Palkovič su izrazili uverenje da će se u najskorije vreme krenuti u realizaciju tog dokumenta.

Foto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljević