Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.01.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Томас Шиб разговарали су данас о даљем унапређењу билатералне економске сарадње две земље која је, како су истакли, већ на изузетном нивоу.

„Немачка је дуги низ година међу водећим привредним партнерима Србије, а немачке компаније присутне у свим виталним секторима српске привреде“, рекла је Атанасковић указујући да је укупна трговинска размена до новембра 2020. године износила 4,8 милијарди евра.

Министарка је истакла да могућност за унапређење односа види у успостављању ланаца добављача међу српским предузећима будући да немачке компаније, услед пандемије, премештају своју производњу из географски удаљених земаља у Европу.
Атанасковић се осврнула и на одличну сарадњу коју је Министарство привреде остварило са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) и Немачком развојном банком (КфW) и навела да очекује да се она настави и у будућности.

Амбасадор Шиб је овом приликом истакао да су у протеклих годину дана упркос пандемији немачко-српски економски односи наставили да се добро развијају.
„Немачка је највећи билатерални трговински партнер Србије, а немачке компаније настављају да инвестирају у Србију. Немачка ће наставити да подржава Србију на њеном путу у ЕУ, то се односи на важне реформске области, као и на даљу економску интеграцију“, рекао је Шиб.