Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
28.04.2021.

Дигитална трансформација надзора над пословањем јавних предузећа кроз увођење новог ИТ система, омогућиће већу контролу Министарства привреде над јавним предузећима и лакше управљање фискалним ризиком који произилази из њиховог рада, речено је на састанку министарке привреде Анђелке Атанасковић и њ.е. Урсa Шмидa, aмбасадора Швајцарске у Републици Србији.

Овo је једна од новина у оквиру друге фазе Пројекта реформе локалних финансија (РЕЛОФ) који се спроводи уз подршку Швајцарског секретаријата за економске послове. Наиме, у оквиру компоненте „Унапређење надзора над фискалним ризицима јединица локалне самоуправе“ Пројекат РЕЛОФ 2, у сарадњи са локалним самоуправама и Министарством привреде, интензивно се ради на процесу дигиталне трансформације надзора над пословањем јавних предузећа кроз увођење новог ИТ система.

Информациони систем омогућиће електронску комуникацију између оснивача и јавних предузећа, између јединица локалне самоуправе и Министарства привреде, као и електронско подношење извештаја и израду одговарајућих анализа како би успешно управљали фискалним ризиком који произилази из њиховог рада.

Поред ове теме, саговорници су разговарали о унапређењу економске сарадње двеју земаља.

Атанасковић је истакла да на територији наше земље има 574 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Швајцарске.

„Економски односи Србије и Швајцарске могу се оценити као традиционално добри и разноврсни, будући да обухватају све аспекте привредне сарадње, али постоји простора за њихово унапређење“, рекла је она.

Атанасковић се осврнула и на тренутну епидемиолошку ситуацију у нашој земљи, истичући значај имунизације становништва за раст и развој привреде.

„Захваљујући залагању председника Александра Вучића, Србија данас има на располагању четири врсте вакцина, што ће сачувати и животе грађана али и нашу привреду“, подвукла је она.

Амбасадор Шмид се сагласио да су трговински односи Србије и Швајцарске добри, али да имају доста потенцијала за унапређење.  Према његовим речима, динамика инвестиција је добра, а сарадња у великом броју области на високом нивоу.