Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
01.08.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић отворила је данас у порти манастира Каленић сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију”, културно-туристичку манифестацију етнографског садржаја која се одржава 51 годину.

Она је том приликом истакла да се значај сабора огледа пре свега у очувању аутентичности обичаја.

Према њеним речима, чувањем културног наслеђа, традиције и историје, ми чувамо свој народ, сећање на наше претке, на оно ко смо и одакле смо.

„Како сам из ових крајева, имала сам прилику да пратим и развој овог сабора. Изузетно је похвално то што из године у годину имамо прилику да овде видимо све већи број културно-уметничких друштава, изворних фолклорних група и ансамабала, различитих извођача из Шумадије и Поморавља, Жупе, Левча и осталих делова Србије“, рекла је Атанасковић.

Министарка је додала да „морамо да чувамо оно што нам је остављено у наслеђе, морамо да чувамо наш народ и нашу државу“.

Како је истакла, у овим изазовним временима, више него раније, је важно да чувамо и једни друге.

„Претходна година била је изузетно изазовна за све нас, те ме посебно радује што смо данас овде у великом броју, јер то значи да смо на помолу још једној победи. Морам рећи, уз веру у Бога, придржавањем епидемиолошких мера и захваљујући вакцинама против корона вируса, које је личним залагањем обезбедио председник Александар Вучић, успећемо да победимо пошаст против које се бори цели свет“, рекла је Атанасковић.

Она је честитала свима који су допринели да сабор траје дуго и да се развија.

„Са искреним уверењем да ћемо се још дуго у добром здрављу окупљати на овом светом месту, које се убраја и у један од најзначајнијих споменика српске културе, честитам свима који су допринели да овај сабор траје дуго и да се развија“, рекла је Атанасковић.

Председник општине Рековац Александар Ђорђевић рекао је да сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију” представља пример свега онога што је српско.

„Постојати 51 годину значи да нешто вреди, истински постоји, да се за то неко борио и ми имамо један велики задатак, а то је да очувамо оно што је неко градио. Ми смо пример саборовања у Србији и бавимо се тиме да очувамо оно што је лепо а то су наши обичаји, култура и све оно што је српско“, рекао је Ђорђевић.

Свечаном отварању 51. сабора присуствовао је и владика шумадијски Јован.