Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
01.08.2021.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković otvorila je danas u porti manastira Kalenić sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, kulturno-turističku manifestaciju etnografskog sadržaja koja se održava 51 godinu.

Ona je tom prilikom istakla da se značaj sabora ogleda pre svega u očuvanju autentičnosti običaja.

Prema njenim rečima, čuvanjem kulturnog nasleđa, tradicije i istorije, mi čuvamo svoj narod, sećanje na naše pretke, na ono ko smo i odakle smo.

„Kako sam iz ovih krajeva, imala sam priliku da pratim i razvoj ovog sabora. Izuzetno je pohvalno to što iz godine u godinu imamo priliku da ovde vidimo sve veći broj kulturno-umetničkih društava, izvornih folklornih grupa i ansamabala, različitih izvođača iz Šumadije i Pomoravlja, Župe, Levča i ostalih delova Srbije“, rekla je Atanasković.

Ministarka je dodala da „moramo da čuvamo ono što nam je ostavljeno u nasleđe, moramo da čuvamo naš narod i našu državu“.

Kako je istakla, u ovim izazovnim vremenima, više nego ranije, je važno da čuvamo i jedni druge.

„Prethodna godina bila je izuzetno izazovna za sve nas, te me posebno raduje što smo danas ovde u velikom broju, jer to znači da smo na pomolu još jednoj pobedi. Moram reći, uz veru u Boga, pridržavanjem epidemioloških mera i zahvaljujući vakcinama protiv korona virusa, koje je ličnim zalaganjem obezbedio predsednik Aleksandar Vučić, uspećemo da pobedimo pošast protiv koje se bori celi svet“, rekla je Atanasković.

Ona je čestitala svima koji su doprineli da sabor traje dugo i da se razvija.

„Sa iskrenim uverenjem da ćemo se još dugo u dobrom zdravlju okupljati na ovom svetom mestu, koje se ubraja i u jedan od najznačajnijih spomenika srpske kulture, čestitam svima koji su doprineli da ovaj sabor traje dugo i da se razvija“, rekla je Atanasković.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević rekao je da sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” predstavlja primer svega onoga što je srpsko.

„Postojati 51 godinu znači da nešto vredi, istinski postoji, da se za to neko borio i mi imamo jedan veliki zadatak, a to je da očuvamo ono što je neko gradio. Mi smo primer saborovanja u Srbiji i bavimo se time da očuvamo ono što je lepo a to su naši običaji, kultura i sve ono što je srpsko“, rekao je Đorđević.

Svečanom otvaranju 51. sabora prisustvovao je i vladika šumadijski Jovan.