Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
11.05.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић састала се са новоименованим директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матеом Коланђелијем и одлазећом директорком те институције Жужаном Харгитаи са којима је разговарала о наставку успешне сарадње.

Атанасковић је пожелела добродошлицу новом директору, а Жужани Харгитаи се захвалила, како је истакла, на посвећености и разумевању за приоритете Министарства привреде, међу којима је свакако подршка сектору женског и омладинског предузетништва, али и подршка на изради Стратегије државног власништва и управљања привредним субјкетима који су у власништву Републике Србије.

Саговорници су се сложили да је заједнички рад на различитим активностима које Министарство привреде спроводи са ЕБРД, нарочито у сектору малих и средњих предузећа и реформи управљања привредним субјектима у државном власништву, конструктиван и садржајан.

„Много тога конкретног је урађено и очекујем наставак започетих активности са ЕБРД“, рекла је Атанасковић.

Она је подсетила да Министарство привреде активно ради на изради Акционог плана за спровођење Стратегије.

„Захвални смо ЕБРД-у на подршци, циљ нам је да Влада усвоји Акциони план за трогодишњи период најкасније до краја јуна ове године“, рекла је Атанасковић.

Коланђели је истакао да ће му приоритет бити да се настави са пројектима подршке сектору малих и средњих предузећа, односно са свим започетим активностима, као и да је отворен за све предлоге и иницијативе.

Наводећи да је много тога научила у Србији и да ће стечено искуство применити у новој средини, Харгитаи је указала да њен наследник има велико искуство рада у региону Западног Балкана.

Она је додала да постоји простор за додатно унапређење сарадње и у области гарантних шема и кредитних гаранција, где ЕБРД има велико искуство из рада у региону.

Саговорници су се сагласили да ће размотрити механизме које ЕБРД има на располагању, посебно имајући у виду да, у складу са новом ЕУ перспективом, учешће у ЕУ програмима сада прати и директно покривање одређене гаранцијске шеме, а где се отвара простор да Европска банка за обнову и развој помогне.