Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
24.06.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић примила је данас представнике ученичких компанија Nature Supreme из Гимназије у Крушевцу, Edu Games из Прве крагујевачке гимназије и EkoLim из Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу које су освојиле прва три места на овогодишњем Националном такмичењу ученичких компанија.

Атанасковић је честитала ученицима на постигнутом успеху наводећи да су својим примером показали да је Србија земља богата талентованим и вредним младим људима који су пуни идеја и знања.

Она је поновила да ресор којим руководи континуирано ради на унапређењу привредног амбијента како би се младима обезбедили сви услови да остану да живе и раде у Србији.

„Најважније је да имате идеју и будете истрајни, а врата Министарства су вам увек отворена. Ту смо да вам пружимо потребну помоћ и подршку како бисте своје таленте и знање усмерили у развој Србије“, рекла је Атанасковић.

Прво место на националном такмичењу освојила је ученичка компанија Nature Supreme која је осмислила иновативан производ који решава проблем уколико ожедните, а налазите се у природи. Они су дизајнирали “Дроп” – справицу која се имплементира у стабло с циљем екстракције воде из дрвета.

Друго место припало је ученицима из ученичке компаније Edu Games која се бави креирањем едукативних видео игара базираних на платформи Minecreaft, а њихов најпознатији јунак је Бановић Страхиња, док су треће место заузели средњошколци  из ученичке компаније EkoLim који су развили соларни панел направљен од употребљених лименки који служи за допунско загревање ваздуха у затвореним просторијама.

Иначе, победник националног такмичења, ученичка компанија из Крушевца, представљаће Србију на Европском финалу најбољих ученичких компанија које ће се одржати од 29. јуна до 15. јула и то у конкуренцији ученичких компанија из 40 земаља Европе, док ће сва три првопласирана тима из Србије добити могућност да се боре за победу у оквиру награде коју додељује глас јавности путем онлајн гласања.

Активност ученичких компанија код нас спроводи организација Достигнућа младих у Србији као једина лиценцирана организација за спровођење овог међународног програма.