Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
24.06.2021.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković primila je danas predstavnike učeničkih kompanija Nature Supreme iz Gimnazije u Kruševcu, Edu Games iz Prve kragujevačke gimnazije i EkoLim iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu koje su osvojile prva tri mesta na ovogodišnjem Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

Atanasković je čestitala učenicima na postignutom uspehu navodeći da su svojim primerom pokazali da je Srbija zemlja bogata talentovanim i vrednim mladim ljudima koji su puni ideja i znanja.

Ona je ponovila da resor kojim rukovodi kontinuirano radi na unapređenju privrednog ambijenta kako bi se mladima obezbedili svi uslovi da ostanu da žive i rade u Srbiji.

„Najvažnije je da imate ideju i budete istrajni, a vrata Ministarstva su vam uvek otvorena. Tu smo da vam pružimo potrebnu pomoć i podršku kako biste svoje talente i znanje usmerili u razvoj Srbije“, rekla je Atanasković.

Prvo mesto na nacionalnom takmičenju osvojila je učenička kompanija Nature Supreme koja je osmislila inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi. Oni su dizajnirali “Drop” – spravicu koja se implementira u stablo s ciljem ekstrakcije vode iz drveta.

Drugo mesto pripalo je učenicima iz učeničke kompanije Edu Games koja se bavi kreiranjem edukativnih video igara baziranih na platformi Minecreaft, a njihov najpoznatiji junak je Banović Strahinja, dok su treće mesto zauzeli srednjoškolci  iz učeničke kompanije EkoLim koji su razvili solarni panel napravljen od upotrebljenih limenki koji služi za dopunsko zagrevanje vazduha u zatvorenim prostorijama.

Inače, pobednik nacionalnog takmičenja, učenička kompanija iz Kruševca, predstavljaće Srbiju na Evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija koje će se održati od 29. juna do 15. jula i to u konkurenciji učeničkih kompanija iz 40 zemalja Evrope, dok će sva tri prvoplasirana tima iz Srbije dobiti mogućnost da se bore za pobedu u okviru nagrade koju dodeljuje glas javnosti putem onlajn glasanja.

Aktivnost učeničkih kompanija kod nas sprovodi organizacija Dostignuća mladih u Srbiji kao jedina licencirana organizacija za sprovođenje ovog međunarodnog programa.