Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
02.09.2021.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković obišla je danas kompaniju ELIXIR Prahovo u opštini Negotin koja u narednom periodu planira da investira 150 miliona evra u svoje proizvodne kapacitete, a u planu je i izgradnja Hemijsko industrijskog parka.

„Kroz razgovore sa predstavnicima lokalnih samouprava i privrednicima želimo da vidimo sa kojim se izazovima suočavaju i šta je neophodno kako bi se unapredilo poslovno okruženje i stvorili još bolji uslovi, a samim tim i podigao životni standard svih građana“, rekla je Atanasković.

Navodeći da je ideja poseta lokalnim samoupravama i privrednicima da se  upoznaju sa programima podrške Ministarstva privrede, ali i da se pokažu primeri dobre prakse, ona je podsetila da je podrška resora kojim rukovodi usmerena ka unapređenju poslovne infrastrukture, razvoju preduzetništva i prema velikim investicijama,

Atanasković je istakla da Ministarstvo privrede intezivno radi na dovođenju novih investitora i podršci domaćim privrednicima a da je cilj podizanje kvaliteta života svih građana i podsticaj ostanka mladih.

„Srbija je danas politički i ekonomski stabilna zemlja puna prilika i mogućnosti koja je uz lično zalaganje predsednika Aleksandra Vučića uspela da privuče veliki broj investitora, da otvari fabrike, da obezbeđuje radna mesta za naše građane širom Srbije i na taj način obezbedi njihov ostanak u zemlji“, rekla je Atanasković.

Ona je podsetila i da je, od kako je napravljena reforma u oblasti investicija, odnosno od stupanja na snagu Zakona o ulaganjima početkom 2016-te do danas, zaključeno 149 ugovora o dodeli sredstava podsticaja.

„Analiza dodeljenih podsticaja pokazuje da se podsticaji vrate za 15 meseci, a da prosečno za period od samo pet godina projekti akumuliraju, odnosno vrate za 4 puta više sredstava od iznos podsticaja koji su im dati. Sve ostalo, dakle sav ostali period jeste dodatno čista dobit za sve nas, i zaposlene i budžet i društvo u celini”, rekla je Atanasković.

Ministarka je ponovila i da razlike u tretmanu domaćih i stranih investitora ne postoje jer su za sve projekte bilo da ih realizuje domaći, bilo strani investitor, pravila ista i uređena su postojećim Uredbama Vlade Srbije

Predsednik opštine Vladimir Veličković rekao je da mu je čast što je ministarka posetila Negotin

„Imali smo kvalitetan sastanak. Razgovarali smo o planovima i razvoju privrede u Negotinu, a posebno je bilo reči o Hemijsko industrijskom parku”, rekao je Veličković.

Direktor ELIXIR Prahova Ljuba Stojčić ukazao je da je poseta ministarke znak da je Vlada prepoznala značaj te kompanije koja se bavi proizvodnjom fosforne kiseline, veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja,  za razvoj Srbije, a posebno za razvoj Negotina i okoline.

“Upoznali smo ministarku sa dosadašnjim ulaganjima i budućim planovima. Predočili smo joj razvojne ideje za budućih pet godina, a poseban akcenat smo stavili na Hemijsko industriji park koji smatramo da je budućnost razvoja kompanije i Negotinske krajine“, rekao je Stojčić.

Ministarka Atanasković je tokom posete Negotinu obišla i preduzeće za proizvodnju metalnih proizvoda i trgovinu na veliko i malo Spajić koje, kako je istakla izvozi više od 90 odsto svojih proizvoda.

Direktor kompanije Zoran Spajić rekao je da im znači poseta ministarke jer ona predstavlja  podršku Ministarstva privrede i Vlade Srbije koja radi veoma dobar posao.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući Vladi vidi se da se Srbija danas gradi i razvija.