Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
30.06.2021.

Европска инвестициона банка (ЕИБ), банка Европске уније, обезбедиће зајам у износу од 200 милиона евра Фонду за развој Републике Србије за бржи опоравак малих и средњих предузећа (МСП) и предузећа средње тржишне капитализације од Ковида-19.

Ово је шести зајам ЕИБ-а за Србију у оквиру финансијског пакета Тима Европа за Западни Балкан, повећавајући укупан износ подршке ЕИБ за бржи опоравак Србије од Ковида-19 на 380 милиона евра.

Зајам ће убрзати опоравак приватног сектора, повећати привредну активност и помоћи да се очува преко 47.000 радних места, истовремено стварајући 5.500 нових прилика за запошљавање грађана Србије.

Средства ЕИБ биће на располагању малим српским предузећима за покриће потреба за обртним капиталом и финансирање дугорочнијих инвестиција, под флексибилнијим и повољнијим условима. Она су тако осмишљена да се максимира утицај и обезбеде различите опције исплате, омогућавајући МСП којима су хитно потребна средства за одржавање ликвидности да до тих средстава брже дођу.

Лиљана Павлова, потпредседница ЕИБ која је одговорна за кредитне послове у Србији, рекла је: „Као дугогодишњи партнер Србије и чланица Тима Европа, ЕИБ наставља да подржава ову земљу у превазилажењу директних последица повезаних са ковидом, јачању њене привреде и напретку у ЕУ интеграцији. Подршка приватном сектору важан је део тог процеса и тренутно је наш приоритет да помогнемо у оживљавању производње, уз истовремено очување ланаца снабдевања и радних места. Наша данашња активност усмерава 200 милиона евра у правцу најтеже погођених МСП и предузећа средње капитализације у Србији. Ова преко потребна финансијска помоћ омогућава континуитет пословања и повећава отпорност српске привреде, утирући пут бржем опоравку након ковида и већој конкурентности.”

Синиша Мали, министар финансија, навео је: „Од почетка пандемије, Влада Републике Србије наставља да пружа сталну подршку привреди и грађанима Србије за ублажавање негативних последица пандемије изазване вирусом корона. Усвојили смо и спровели два значајна финансијска пакета за подршку привреди и нашим грађанима, а тренутно се спроводи трећи програм. Сва три пакета укупно су вредна 8 милијарди евра, чинећи 17,4% бруто домаћег производа. Захваљујући тим мерама подршке, успели смо да заштитимо привреду, помогнемо предузећима да наставе са радом и очувају радна места. Сва три програма укључују и подршку малим и средњим предузећима, у виду финансијске помоћи кроз исплату минималних зарада, омогућавањем одлагања плаћања пореза и доприноса на терет послодавца и обезбеђивањем повољног финансирања у оквиру две гарантне шеме. Значај малих и средњих предузећа за функционисање целокупне привреде је непроцењив и драго нам је што смо у могућности да наставимо да заједно јачамо тај сектор.”

Анђелка Атанасковић, министарка привреде, изјавила је: „Као и глобална привреда, Србија се суочава са ризицима и неизвесностима услед епидемије Ковида-19. Прошла година је била веома проблематична, а да би се ублажиле негативне последице по сектор МСП и очувала стабилност финансијског и економског система, Влада Србије успела је да подржи привредне субјекте у очувању њиховог пословања. Намера је Владе Србије да настави са тим трендом и пружи додатну подршку привредним субјектима за прибављање обртног капитала и одржавање текуће ликвидности, како би могли да редовно измирују своје обавезе према пословним партнерима, запосленима и држави. Имајући у виду огромно интересовање привредних субјеката за овај вид подршке Владе, била су нам потребна додатна средства и она су обезбеђена у облику кредитне подршке ЕИБ. Захваљујући овој кредитној линији, Влада Републике Србије помоћи ће привредним субјектима и да инвестирају у овом изазовном часу. Инвестиционим програмом ’Опоравак и развој’ успостављена је нова кредитна линија за доделу кредитних средстава под повољним условима привредним субјектима за спровођење нових инвестиција, што ће убрзати опоравак и раст привредне активности у Републици Србији упркос тешким економским условима са којима ћемо се суочити непосредно након пандемије. Намера овог пројекта, уз помоћ ЕИБ, јесте да допринесе опоравку и развоју МСП подржавањем нових инвестиција, да очува запосленост, подстакне привредни развој заснован на начелима одрживог развоја и унапреди конкурентност кроз инвестиције у дигитализацију и примену нових технологија.”

Матеја Норчич Штамцар, отправница послова Делегације Европске уније у Србији, истакала је: „Европска унија је била уз Србију од самог почетка пандемије, у фази ванредне ситуације и као подршка кампањи вакцинације. Природан је избор Европске уније да настави да подржава и привреду. У том правцу смо усмерили и одређена бесповратна средства. Финансијска средства која обезбеђује ЕИБ суштински су део наше стратегије јачања МСП. Она су ослонац привреде.”