Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
16.06.2021.

“Привлачење домаћих и страних инвеститора један је од задатака на којем Министарство привреде ради посвећено“, поручила је министарка Анђелка Атанасковић на онлајн конференцији под називом „ Унапређење сарадње са пословном дијаспором у Аустрији, Швајцарској и Немачкој“.

Она је истакла да је сарадња са дијаспором изузетно значајна.

„Србија, захваљујући економским реформама, које је спровела у претходном периоду, позиционирала се као једна од најзначајнијих инвестиционих дестинација Централне и Источне Европе, стабилног пословног окружења, са препознатљивим и привлачним инвестиционим амбијентом“, подвукла је министарка.

Атанасковић је објаснила да је стварању услова за унапређење пословне климе допринелo доношење Закон о улагањима који је изједначио домаће и стране инвеститоре у погледу права и обавеза,  као и закључивање билатералних инвестиционих споразума које је Република Србија потписала са другим државама.

Влада је донела четири уредбе којима се уређују критеријуми за доделу подстицаја ради привлачења директних улагања.

„Као резултат свих наведених законских прописа којима се уређује област улагања Министарство привреде је у периоду од 2016. године до данас закључило укупно 139 уговора о додели средстава подстицаја. Укупна вредност инвестиција у складу са тим уговорима је преко 3 милијарде евра, а вредност одобрених средстава подстицаја износи скоро 600 милиона евра. Реализацијом инвестиционих пројеката који су предмети наведених уговора предвиђено је отварање преко 50 хиљада нових радних места“, рекла је она.

У оквиру наведених уговора о додели средстава подстицаја 8 уговора је закључено са инвеститорима чија се седишта налазе у Аустрији, 3 уговора је закључено са инвеститорима чија се седишта налазе у Швајцарској Конфедерацији за реализацију инвестиционих пројеката, и 21 уговор је закључен са инвеститорима чија се седишта налазе у Савезној Републици Немачкој.

„Важно је да наставимо да обезбеђујемо људима радна места, да раде, зараде и пристојно живе. Захваљујући брзим саобраћајницама које смо изградили, многа места у Србији која су била у запећку, данас отварају врата за инвеститоре. То је сигуран пут ка бољој будућности наших грађана. Направили смо велике промене у Србији, ојачали смо је економски и у том правцу ћемо наставити да радимо, следећи јасну политику председника Александра Вучића. Захваљујући лично његовом залагању, све више инвеститора долази у Србију што је одлична вест“, рекла је Атанасковић.

Министарка је закључила да ће се наставити са подршком привредницима, како онима који послују капиталом домаћег порекла, тако и страним улагачима и с тим у вези истакла да Министарство привреде изражава спремност и намеру да подржи пословну дијаспору Аустрије, Швајцарске и Немачке, односно њихов повратак и улагање и овом приликом вас позивам да инвестирате у Србију.