Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
19.04.2021.

Водила је и из провалије извукла „Прву петолетку“. Деценијама је била у привреди, а сада је задужила министарску фотељу у Немањиној 11.
Министарка привреде Анђелка Атанасковић у интервјуу за Српски телеграф прича о изазовима који су је дочекали и начину на који се са њима носи.

Као жена из привреде, дошли сте на чело Министарства привреде. Каква је разлика, у којој кожи се боље осећате?

– Разлика је огромна. У фабрици је важан сваки динар, сваки минут, а пословни успех зависи искључиво од рада, чији производ је опипљив. Водити једно министарство значи доносити одлуке које директно утичу на животе готово свих грађана, те је одговорност знатно већа. Привреда утиче директно на квалитет живота друштва у целини. Што је држава економски јача, то је и животни стандард бољи. Као неко ко долази из привреде, знам који су изазови с којима се сусрећу привредници, шта мучи наше људе, те се активно залажем за обезбеђивање што бољег привредног амбијента.

Каква је тренутна крвна слика српске привреде?

– Српска економија је према свим показатељима изузетно добра. Сви економски показатељи говоре да имамо најбољи резултат када је реч о привредном расту у Европи и да смо на добром путу да се тај тренд и настави. Оптимизам је реалан, што потврђују и прогнозе Европске комисије и Међународног монетарног фонда, који нам предвиђају већу отпорност и раст у тренутној глобалној кризи него другим државама. Велики изазов с којим смо се сусретали јесте одлазак младих из земље, што је рецидив прошлости. Главни циљ нам је да младе задржимо, да оне који су отишли вратимо у Србију. Министарство привреде је у том смислу од ове године определило бесповратна средства за младе до 30 година који су почетници у пословању. У оквиру истог програма средства су намењена и женама које покрећу свој бизнис. Поред тога, идеја је да равномерно развијамо све делове Србије да би млади остајали у својим местима.

Колико још предузећа имамо која чекају на приватизацију?

– Од краја маја 2016. ниједно предузеће из приватизационог портфеља не ужива заштиту од принудне наплате. Сва предузећа сада послују по тржишним условима и морају да измирују обавезе према повериоцима. Такође, осим „Ресавице“, које добија подршку са раздела Министарства рударства и енергетике, ниједно предузеће из приватизационог портфеља не добија директну финансијску подршку из буџета. На дан 7. април 2021. у приватизационом портфељу се налази 77 предузећа, која запошљавају око 28.000 радника. У наредном периоду ући ће се у поступак објављивања јавних позива ради продаје петнаестак предузећа, међу којима су најзначајнија „Петрохемија“ и „Ласта“. За остала предузећа у приватизационом портфељу у овом тренутку није могуће објавити јавни позив јер постоје нерешени захтеви за повраћај имовине, одређени судски спорови или неки други имовинско-правни проблеми. Важно је напоменути да смо наследили близу 560 предузећа, са 90.000 радника, за приватизацију, а да их је сада нешто више од 70, те се свакако може рећи да тај поступак улази у завршну фазу.

Од жене змаја, како су вас описивали, у једном тренутку се десило да вас поједини медији сврстају међу неколико министара чијим радом председник Вучић наводно није задовољан. Колико је у томе било истине и како сте се тада осећали?

– Такве ствари ме не дотичу јер да је неко незадовољан мојим радом, сигурно би ме директно обавестио, а не путем медија. Пошто таквих позива није било, била сам фокусирана на задатак који имам без скретања пажње.

Дечји осмех поправља све

О вама се приватно не зна пуно, реците нам нешто више о својим хобијима, животним задовољствима, како проводите слободно време?

– Недавно је наша породица постала богатија за још једну девојчицу, тако да слободно време користим да уживам са унукама и учествујем у њиховом одрастању. Радују ме ти тренуци, дечји осмех поправља многе ствари и буди у мени позитивну енергију.

Анђелка, шта ти је ово требало

Да ли је од почетка мандата било тренутака када сте рекли: „Анђелка, шта ти је ово требало?“

– Сваког дана то себи кажем, али колико год да је тешко охрабри ме то што знам да радим да бих помогла грађанима Србије, да бих решила све оне проблеме који су ме мучили као привредника и да бих дала свој допринос у стварању још бољег привредног амбијента у Србији који ће остати нашој деци.

Интервју у ПДФ-у можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Српски телеграф