Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
08.03.2018.

 Podrška za preduzimljive

Strateški prioritet Vlade Srbije i Ministarstva privrede nekoliko godina unazad poznat je i jasan – sveobuhvatna podrška sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i preduzetnika, jer od njihovih ideja, truda i preduzimljivosti zavisi i brzina rasta i razvoja Srbije. MMSP sektor je kičma privrede i generator rasta i novih poslova. Preduzetnici koji ulažu u svoj biznis, donose i nove tehnologije, što dalje čini srpske proizvode atraktivnim i za izvoz. Ono što je još važnije, podsticanje malog biznisa pomaže i da se definitivno raskrsti sa neslavnim nasleđem, a pre svega sa stanjem svesti da je država ta koja nudi poslove i da se posao traži. U današnje vreme, najuspešnije su one zemlje u kojima se posao stvara, gde postoji preduzetnička ideja i okruženje koje podstiče njihov razvoj.
U resoru koji vodim, već nekoliko godina unazad, prešli smo sa reči na dela i podržavamo privredu na više paralelnih koloseka. Najpre, privreda danas ima ono bez čega ne može da raste ni u jednoj zemlji – političku stabilnost. Uz takvu osnovu, može da računa i na to da su sve vlade od 2013. godine u praksi pokazale da su reformske i da im je unapređenje poslovnog ambijenta visoko u agendi prioriteta. Konstantno usklađujemo zakonski okvir sa najboljom praksom u razvijenim zemljama, ali dajemo i podsticaje u novcu, bespovratna sredstva, jeftine kredite. Obezbeđujemo i ono što je nekima možda značajnije od novca – besplatne obuke i mentoring.
Samo Ministarstvo privrede nastavilo je tradiciju programa podrške za MMSP i raspisalo je prve programe za 2018. godinu u okviru kojih smo, u prvom talasu, obezbedili 750 miliona dinara bespovratno. U prethodnim godinama, osluškivali smo potrebe privrede, i zato su ovogodišnji programi još bolji od prethodnih, jer smo kroz njih nastojali da na najbolji način odgovorimo na te potrebe.
Da se zadržim na resoru privrede, koji u ovom trenutku ima dva otvorena programa za preduzetnike. Za program koji podržava razvojne projekte kompanija, obezbedili smo 500 miliona dinara bespovratno. Program sprovodimo u partnerstvu sa Fondom za razvoj i to tako što Ministarstvo privrede obezbeđuje grant od 20 odsto iznosa investicije, dok 80 odsto čini povoljan kredit Fonda.
Mislili smo i na početnike u poslovanju, jer je za nas ključno da podržimo one koji su hrabri i ne traže posao u javnom sektoru, već sami sebi stvaraju poslove. Za njih se u praksi, na žalost, pokazalo da jako teško dolaze do izvora finansiranja. Mi to želimo da promenimo. Već smo imali uspešne programe namenjene ovoj kategoriji, a sada nastavljamo. Za početnike u poslovanju, po nedavno otvorenom programu, obezbedili smo 250 miliona dinara bespovratno. I na ovom programu partner nam je Fond za razvoj, koji pokriva 70 odsto ulaganja, dok je 30 odsto grant Ministarstva privrede.
Paralelno smo i u 2018. ponovo otvorili mogućnost učestvovanja u besplatnim obukama, savetovanju i mentoringu u 16 akreditovanih agencija širom Srbije.
I to nije kraj. Ministarstvo privrede će sufinansirati i nabavku nove opreme, a za to je već obezbeđeno oko 560 miliona dinara koje privrednici takođe ne moraju da vrate. Ova pomoć se dodeljuje u visini od 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto čine krediti banaka ili lizing, a preostalih pet odsto je učešće samog preduzeća. Međutim, preduzetnici će za ova sredstva moći da konkurišu najranije krajem marta, jer je prvi korak da odaberemo partnerske banke i lizing kuće. Raspisali smo javni poziv za finansijske kuće – partnere, i čim odaberemo one koji su spremni da ponude najpovoljnije kamatne stope, stavićemo i ovaj novac na raspolaganje preduzetnicima.

U narednom periodu preduzetnici mogu da očekuju još prilika koje bi, ako su spretni, mogli da iskoriste i da daju novi impuls svom biznisu. Naša ideja je da nastavimo da afirmišemo preduzetnički duh u Srbiji, jer su efekti kroz ovakve poslove i programe najveći na privredni rast, budžet i uspešnu ekonomiju države. To se pokazalo 2016, koja je proglašena Godinom preduzetništva, a rezultat je bio novih 17.000 preduzeća, novih 30.000 radnih mesta, i 70 odsto veća ostvarena neto dobit. Očekujem da će, kad se sabere rezultat u 2017. godini, u kojoj je za MMSP odvojeno 18,2 milijarde dinara, od čega 7,6 milijardi bespovratnog novca i više od pola milijarde evra za povoljne kredite, rezultat biti jednako dobar. Mi smo svoj posao ozbiljno shvatili i nastavljamo.