Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
17.09.2019.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић за РТС о пословним инкубаторима и подршци почетницима у пословању

У нашој земљи је све више „пословних инкубатора“. То су центри у којима се помаже почетницима да се изборе са конкуренцијом у послу и развију своја мала и средња предузећа. Кроз пројекат „ЕУБИД“ који реализује Министрство привреде, Европска унија је за развој пословних инкубатора у Србији издвојила нових милион и по евра, преноси РТС.

Ана Личанин из Ниша, са два пријатеља, основала је фирму за обраду звука и већ имају два велика посла: развијају сигурносни микрофон за „паметне зграде“ који ће између осталог, на звук ветра и кише омогућити затварање прозора.

Други раде за потребе индустрије. Подршку, са још неколико привредника почетника, добијају у пословном инкубатору, који ради у нишком Електронском факултету.

Ана Личанин из „Инсоно“ каже да је велика предност организовање разних догађаја где су присутни и предавачи и инвеститори тако да је могућност за стварање контаката и ширење пословања веома велика.

„Оно што пуно значи и осталим компанијама које су овде је могућност да користе правну и фунасијску подршку коју овде пружају. Такође бих истакла и велику предност што се одавде можемо преселлити у Нучно-технолошки парк“ који ће бити изграђен у наредном периоду“, каже Личанин.

Анализа Европске уније показује да су сва новооснована предузећа најрањивија у првој години рада, када многи, и то млади, одустану од започетог посла. А инкубатори су право место за оне који имају идеју за самозапошљавње.

„Основни циљ инкубатора јесте да се створи инструмент за подршку предузетништву, оснује и одржи што већи број нових предузећа и на тај начин се смањи незапосленост а подстакне развој пословних веза са окружењем што доприноси укупном привредном развоју земље“, саопштавају из пројекта „ЕУБИД“.

У Србији има 36 пословних инкубатора и њихове услуге користи више од 550 младих предузетника. Највише их је у Београду, Нишу и Новом Саду где доминирају мала и средња предузећа информационих и дигиталних технологија.

У мањим местима инкубаторе користе почетници у пословању, пре свега у секторима прераде дрвета, производње намешаја, алата и разних занатских делатности.

Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, говорећи о пословном инкубатору каже да је у пословним центрима омогућено да административну, техничку, технолошку, инфраструктурну и сваку другу потребу коју привредници имају обезбеде на једном месту јефтиније, повољније него на тржишту.

Стевановић каже да је неопходно да се почетници охрабре да своју пословну идеју развију и подигну је на виши ниво, а то је оно што такође добијају у пословним инкубаторима.

Бизнис инкубатори покренути су 80-тих година прошлог века у Немачкој и Енглеској. У Европској унији данас има више од 900 различитих модела подршке оснивању малих и средњих предузећа.

Извор: РТС