Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
17.09.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović za RTS o poslovnim inkubatorima i podršci početnicima u poslovanju

U našoj zemlji je sve više „poslovnih inkubatora“. To su centri u kojima se pomaže početnicima da se izbore sa konkurencijom u poslu i razviju svoja mala i srednja preduzeća. Kroz projekat „EUBID“ koji realizuje Ministrstvo privrede, Evropska unija je za razvoj poslovnih inkubatora u Srbiji izdvojila novih milion i po evra, prenosi RTS.

Ana Ličanin iz Niša, sa dva prijatelja, osnovala je firmu za obradu zvuka i već imaju dva velika posla: razvijaju sigurnosni mikrofon za „pametne zgrade“ koji će između ostalog, na zvuk vetra i kiše omogućiti zatvaranje prozora.

Drugi rade za potrebe industrije. Podršku, sa još nekoliko privrednika početnika, dobijaju u poslovnom inkubatoru, koji radi u niškom Elektronskom fakultetu.

Ana Ličanin iz „Insono“ kaže da je velika prednost organizovanje raznih događaja gde su prisutni i predavači i investitori tako da je mogućnost za stvaranje kontakata i širenje poslovanja veoma velika.

„Ono što puno znači i ostalim kompanijama koje su ovde je mogućnost da koriste pravnu i funasijsku podršku koju ovde pružaju. Takođe bih istakla i veliku prednost što se odavde možemo preselliti u Nučno-tehnološki park“ koji će biti izgrađen u narednom periodu“, kaže Ličanin.

Analiza Evropske unije pokazuje da su sva novoosnovana preduzeća najranjivija u prvoj godini rada, kada mnogi, i to mladi, odustanu od započetog posla. A inkubatori su pravo mesto za one koji imaju ideju za samozapošljavnje.

„Osnovni cilj inkubatora jeste da se stvori instrument za podršku preduzetništvu, osnuje i održi što veći broj novih preduzeća i na taj način se smanji nezaposlenost a podstakne razvoj poslovnih veza sa okruženjem što doprinosi ukupnom privrednom razvoju zemlje“, saopštavaju iz projekta „EUBID“.

U Srbiji ima 36 poslovnih inkubatora i njihove usluge koristi više od 550 mladih preduzetnika. Najviše ih je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu gde dominiraju mala i srednja preduzeća informacionih i digitalnih tehnologija.

U manjim mestima inkubatore koriste početnici u poslovanju, pre svega u sektorima prerade drveta, proizvodnje namešaja, alata i raznih zanatskih delatnosti.

Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, govoreći o poslovnom inkubatoru kaže da je u poslovnim centrima omogućeno da administrativnu, tehničku, tehnološku, infrastrukturnu i svaku drugu potrebu koju privrednici imaju obezbede na jednom mestu jeftinije, povoljnije nego na tržištu.

Stevanović kaže da je neophodno da se početnici ohrabre da svoju poslovnu ideju razviju i podignu je na viši nivo, a to je ono što takođe dobijaju u poslovnim inkubatorima.

Biznis inkubatori pokrenuti su 80-tih godina prošlog veka u Nemačkoj i Engleskoj. U Evropskoj uniji danas ima više od 900 različitih modela podrške osnivanju malih i srednjih preduzeća.

Izvor: RTS