Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.10.2016.

Висока незапосленост младих у односу на незапосленост опште популације захтева да они, уз помоћ државе, своју будућност стварају кроз предузетништво, порука је данашње регионалне конференције о предузетништву младих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Помоћница министра привреде Србије Катарина Јовановић Обрадовић подсетила је да је ову годину Влада Србије прогласила Годином предузетништва и истакла да држава омогућава младима да се упознају са предузетништвом још док су образовном систему.

„Министарство привреде је ове године са десет милиона динара подржало активности и достигнућа младих који ће у 200 средњих стручних школа спроводити свој програм који се односи на предузетничке компаније и остале програме кроз које се развијају предузетничке вештине и дух“, рекла је Јовановић Обрадовић.

Она је додала да су припремљени и програми подршке онима који су одлучили да самостално крену у пословање.

„Још је актулан програм стартап кредита са бесповратним средствима којереализујемо преко Фонда за развој, кроз који је могуће да сви који желе да започну бизнис добију подршку у износу од 70 одсто кредита, односно 30 одсто бесповратних средстава, како би набавили опрему или обртна средства потребна за отпочињање пословања“, рекла је Јовановић Обрадовић.

Како је истакла важно је утврдити специфичне препреке на које млади наилазе приликом започињања свог пословања, што ће, како је рекла, Министарство привреде учинити уз подршку Немачке развојне агенције (ГИЗ).

На скупу је речено да у Србији, од укупног броја запослених, сваки седми је млађи од 30 година, док је стопа њихове незапослености (43,1 одсто) двоструко

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/10/DSC 0160
Помоћница министра Катарина Обрадовић Јовановић

Како је истакао министар просвете у Влади Црне Горе Предраг Бошковић с проблемом незапослености суочавају се и најразвијеније привреде, а камоли земље нашег региона, али за наш регион карактеристично је и да већина младих своје будуће запослење тражи у јавном сектору.

Он је навео да државе региона морају да покажу младима шта значи бити предузетник, али и да створе системе у којима би млади лакше могли да дођу до посла, односно да им кроз квалитетно образовање о предузетништву помогну да то знање спроведу у дело.

„Ми смо фокус ставили кроз образовање. Имамо пројекат стручног оспособљавања високошколаца, где сваке године 5.000 свршених високошколаца има прилику да девет месеци обавља стручну праксу, што им се рачуна као радни стаж и радно искуство“, рекао је Бошковић.

Никола Јовић из организације Либек и асистент на Факултету политичких наука рекао је да се Либек више година бави истраживањем предузетничке културе и да су резултати показали две ствари – да су млади позитивно оријентисани према бизнису и да знају да су приватне компаније успешне, али да, с друге стране, желе да се запосле у јавном сектору.

Према његовим речима млади велике препреке и проблеме за започињање приватног бизниса виде у сложеним административним процедурама, недостатку новца и креативних идеја.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске Миленко Савановић рекао је Влада РС чини све како би се смањио број незапослености младих, који чини трећину укупног броја незапослених у РС.

„Спроводимо развојну политику за младе, кроз статегију образовања и запошљавања и акционе планове да побољшамо ту структуру незапослености. Истина, иде тешко, али има помака“, рекао је Савановић.

Он је констатовао да су млади највећи ресурс сваке државе и да зато мора да имсе придаје много већи значај него до сада.

„Дух предузетништва није на оном нивоу који бисмо желели, пре свега због доста тешке економске ситуације, али иде позитивним трендом. Има одређених неразумевања и анимозитета у друштву према приватној иницијативи, али ствари се крећу на боље“, рекао је Савановић.

Регионална конференција посвећена предузетништву младих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини одржава се поводом обележавања Године предузетништва у Србији.