Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
18.03.2021.

Ауторски текст министарке привреде Анђелке Атанасковић

Српска привреда последњих година креће се узлазном путањом. Криза која је погодила цео свет изазвана пандемијом корона вируса, није заобишла ни нашу економију, али захваљујући добрим мерама које је држава донела у правом тренутку, српска привреда је успела да се одржи и не падне у амбис који нам је претио, наводи у ауторском тексту за „Блиц“ министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Период пре избијања пандемије обележила су повољна макроекономска кретања на домаћем тржишту, на шта су указивали водећи показатељи економске активности. Неки сектори као што су туризам, угоститељство, путнички саобраћај, погођени су више од других. Због тога је њима пружена додатна подршка. Уз здравље грађана, у овим тешким временима најважније је да сачувамо економију.

Поред економских мера вакцинација становништва је изузетно важна за одрживост привреде. Захваљујући личном залагању председника Александра Вучића грађани имају могућност да бирају између четири вакцине. До краја године очекујемо да стартујемо производњу две вакцине, Спутњик В на Торлаку и Синофарма у потпуно новој фабрици коју градимо са партнерима из УАЕ и Кине.

Верујем да поштовањем превентивних мера и имунизацијом становништва можемо да зауставимо корона вирус и наставимо да корачано путем економског напретка.

Током готово четири деценије радила сам у фабрици, у производњи где су сваки сат и сваки динар изузетно важни. Из угла ресорног министра на привреду гледам са пуно разумевања за потребе и захтеве привредника.

Решавање проблема са којима сам се суочавала као привредник, представља изазов на који ће Министарство одговарати водећи стални дијалог са привредницима и сарађујући са пословним асоцијацијама.

Управо зато, организујемо посете привредницима на локалу, и састанке са синдикатима, како бисмо чули њихове проблеме и заједнички пронашли решења у оквиру могућности које имамо. Обезбеђивање још боље економске климе у земљи уз још виши животни стандард грађана у врху је приоритета рада ресора којим руководим.

Привлачење страних инвеститора, помоћ домаћим предузетницима, отварање нових раднх места уз још боље економске услове рада, само су неки од задатака на којима активно радим са својим тимом у Министарству.

На основу плана који смо донели за ову годину, за подстицај привреди у буџету је издвојено 17,6 милијарди динара, од тога као помоћ малим и средњим предузећима и предузетницима, определили смо 2 милијарде динара, и то за набавку опреме, подстицање предузетништва кроз развојне пројекте и започињање пословања.

Зато што сам и сама жена, предност сам дала управо дамама и младима, али ни остале категорије нису запостављене.

За Програм подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме у 2021. години Министарство је обезбедило 1,55 милијарди динара бесповратних средства, за Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте 200 милиона динара, и за почетнике у пословању 150 милиона динара.

Сваки напредак привреде је повезан са наталитетом. Ако нема људи, нема ни фабрика, нема ни производа, а самим тим ни економског раста. Баш зато, да бисмо подстакли младе да остају у својим местима и оснивају породице, како бисмо развијали подједнако све делове Србије, ове године смо увели програм намењен младима и женама. Министарство је обезбедило 100 милиона динара бесповратних средстава, а намера нам је да се пружи подршка у пословању женама и младим.

Поред четири програма финансијске подршке осмислили смо и Програм стандардизованог сета услуга којим обезбеђујемо и оно што је некима можда значајније од новца, а то су неопходне информације, бесплатне обуке, саветодавне услуге и менторинг.

Иако је корона вирус утицао на готово све сегменте привреде, па и на успоравање приватизационих активности у 2020. години, ове године нас очекује приватизација четири до пет већих фирми. Очекујем да ће се поправити тржишни услови и да ће се убрзати поступак приватизације, а да ће преостале фирме које због спорних нерешених питања не могу још увек да уђу у процес приватизације, ускоро стећи све услове и ући у поступак.

Интензивно радимо и на стратешком акту којим ће се регулисати политика државног власништва, а главни циљ је ефикасно, економично и оптимално управљање привредним друштвима чији је власник Република Србија. То ће се реализовати кроз централизовање власничких одговорности и надлежности, затим развој доследног оквира за власништво и управљање примењивог на сва државна предузећа, као и корпоративизацију јавних предузећа.

Ништа мање нису важна ни инфраструктурна улагања, где је Министарство привреде определило око 1,6 милијарди динара за пројекте у циљу локалног и регионалног привредног развоја. Посебну пажњу посвећујемо томе да се пројекти раде широм Србије, како бисмо подједнако помагали свим деловима наше земље.

Заједничким радом и залагањем, следећи јасну политику Александра Вучића, обезбедићемо још бољи економски положај а самим тим и још боље услове за живот наших грађана.