Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.03.2021.

Autorski tekst ministarke privrede Anđelke Atanasković

Srpska privreda poslednjih godina kreće se uzlaznom putanjom. Kriza koja je pogodila ceo svet izazvana pandemijom korona virusa, nije zaobišla ni našu ekonomiju, ali zahvaljujući dobrim merama koje je država donela u pravom trenutku, srpska privreda je uspela da se održi i ne padne u ambis koji nam je pretio, navodi u autorskom tekstu za „Blic“ ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Period pre izbijanja pandemije obeležila su povoljna makroekonomska kretanja na domaćem tržištu, na šta su ukazivali vodeći pokazatelji ekonomske aktivnosti. Neki sektori kao što su turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj, pogođeni su više od drugih. Zbog toga je njima pružena dodatna podrška. Uz zdravlje građana, u ovim teškim vremenima najvažnije je da sačuvamo ekonomiju.

Pored ekonomskih mera vakcinacija stanovništva je izuzetno važna za održivost privrede. Zahvaljujući ličnom zalaganju predsednika Aleksandra Vučića građani imaju mogućnost da biraju između četiri vakcine. Do kraja godine očekujemo da startujemo proizvodnju dve vakcine, Sputnjik V na Torlaku i Sinofarma u potpuno novoj fabrici koju gradimo sa partnerima iz UAE i Kine.

Verujem da poštovanjem preventivnih mera i imunizacijom stanovništva možemo da zaustavimo korona virus i nastavimo da koračano putem ekonomskog napretka.

Tokom gotovo četiri decenije radila sam u fabrici, u proizvodnji gde su svaki sat i svaki dinar izuzetno važni. Iz ugla resornog ministra na privredu gledam sa puno razumevanja za potrebe i zahteve privrednika.

Rešavanje problema sa kojima sam se suočavala kao privrednik, predstavlja izazov na koji će Ministarstvo odgovarati vodeći stalni dijalog sa privrednicima i sarađujući sa poslovnim asocijacijama.

Upravo zato, organizujemo posete privrednicima na lokalu, i sastanke sa sindikatima, kako bismo čuli njihove probleme i zajednički pronašli rešenja u okviru mogućnosti koje imamo. Obezbeđivanje još bolje ekonomske klime u zemlji uz još viši životni standard građana u vrhu je prioriteta rada resora kojim rukovodim.

Privlačenje stranih investitora, pomoć domaćim preduzetnicima, otvaranje novih radnh mesta uz još bolje ekonomske uslove rada, samo su neki od zadataka na kojima aktivno radim sa svojim timom u Ministarstvu.

Na osnovu plana koji smo doneli za ovu godinu, za podsticaj privredi u budžetu je izdvojeno 17,6 milijardi dinara, od toga kao pomoć malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, opredelili smo 2 milijarde dinara, i to za nabavku opreme, podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte i započinjanje poslovanja.

Zato što sam i sama žena, prednost sam dala upravo damama i mladima, ali ni ostale kategorije nisu zapostavljene.

Za Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2021. godini Ministarstvo je obezbedilo 1,55 milijardi dinara bespovratnih sredstva, za Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte 200 miliona dinara, i za početnike u poslovanju 150 miliona dinara.

Svaki napredak privrede je povezan sa natalitetom. Ako nema ljudi, nema ni fabrika, nema ni proizvoda, a samim tim ni ekonomskog rasta. Baš zato, da bismo podstakli mlade da ostaju u svojim mestima i osnivaju porodice, kako bismo razvijali podjednako sve delove Srbije, ove godine smo uveli program namenjen mladima i ženama. Ministarstvo je obezbedilo 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, a namera nam je da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim.

Pored četiri programa finansijske podrške osmislili smo i Program standardizovanog seta usluga kojim obezbeđujemo i ono što je nekima možda značajnije od novca, a to su neophodne informacije, besplatne obuke, savetodavne usluge i mentoring.

Iako je korona virus uticao na gotovo sve segmente privrede, pa i na usporavanje privatizacionih aktivnosti u 2020. godini, ove godine nas očekuje privatizacija četiri do pet većih firmi. Očekujem da će se popraviti tržišni uslovi i da će se ubrzati postupak privatizacije, a da će preostale firme koje zbog spornih nerešenih pitanja ne mogu još uvek da uđu u proces privatizacije, uskoro steći sve uslove i ući u postupak.

Intenzivno radimo i na strateškom aktu kojim će se regulisati politika državnog vlasništva, a glavni cilj je efikasno, ekonomično i optimalno upravljanje privrednim društvima čiji je vlasnik Republika Srbija. To će se realizovati kroz centralizovanje vlasničkih odgovornosti i nadležnosti, zatim razvoj doslednog okvira za vlasništvo i upravljanje primenjivog na sva državna preduzeća, kao i korporativizaciju javnih preduzeća.

Ništa manje nisu važna ni infrastrukturna ulaganja, gde je Ministarstvo privrede opredelilo oko 1,6 milijardi dinara za projekte u cilju lokalnog i regionalnog privrednog razvoja. Posebnu pažnju posvećujemo tome da se projekti rade širom Srbije, kako bismo podjednako pomagali svim delovima naše zemlje.

Zajedničkim radom i zalaganjem, sledeći jasnu politiku Aleksandra Vučića, obezbedićemo još bolji ekonomski položaj a samim tim i još bolje uslove za život naših građana.