Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
28.07.2017.

U Nišu je danas potpisan ugovor o podsticajima za investiranje u novu fabriku kompanije Cumtobel i zapošljavanje 1.100 ranika. Nakon potisivanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je u Suvom Dolu kod Niša kamen temeljac za izgradnju ove nove fabrike.

Tom prilikom predsednik Vučić izjavio je da je reč o kompaniji osnovanoj pre 67 godina, koja je gigant u oblasti industrije rasvete, a da će prvi proizvod iz hale u Nišu biti proizveden već u maju 2018. godine.

Po njegovim rečima, Vlada Srbije je obezbedila subvencije od osam miliona evra, što samo pokazuje da nisu tačne tvrdnje da Vlada stranim investitorima obezbeđuje subvencije od po 50.000 evra po zaposlenom.

„Ulaganja ne donose dobit samo porodicama radnika, već i gradu Nišu koji će imati više novca za infrastrukturu i privlačenje turista, i Niš će to umeti da iskoristi“, rekao je Vučić i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Cumtobel već kontaktirao lokalni univerzitet i srednje škole iz kojih će regrutovati buduće zaposlene.

On je posebno zahvalio predsedniku Cumtobela Ulrihu Šumaheru i ocenio da „bez njegove posvećenosti i ljubavi prema Srbiji ne bi bilo moguće da dođe do te investicije“.

Izvršni direktor „Cumtobela“ Ulrih Šumaher je reako da je ova investicija jedan od najvažnijih strateških koraka u preusmeravanju proizvodne mreže ‘Cumtobel grupe’. „Fabrika u Srbiji će nam omogućiti da se na tržištu uspešno pozicioniramo na dugi rok i dodatno poboljšamo našu konkurentnost“, rekao je Šumaher

Austrijska kompanija Cumtobel grupa (Zumtobel Group) planira da u Nišu otvori fabriku od 40.000 kvadratnih metara u čiju izgradnju će investirati 30 miliona evra.

Cumtobel grupa je svetski poznat proizvodjač LED-rasvete, jedan od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.

U Srbiji posluje od početka prošle godine kada je svoj Centar za projektovanje osvetljenja doselila iz Poljske. Njena beogradska kancelarija je od 1. maja regionalni centar za tržište Srbije, Crne Gore, Turske i Centralne Azije.

Cumtobel grupa iz Dornbirna je kao porodična firma osnovana 1950. godine, a zapošljava 7.000 radnika u 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u 90 zemalja.