Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
29.03.2016.

У Минску ће данас бити одржан Пословни савет и билатерални разговори привредника из Србије са представницима белоруских компанија.

На Пословном форуму и билатералним разговорима учествоваће више од 100 привредника и пољопривредних производача, представника око 40 фирми из Србије.

Министар привреде Жељко Сертић који предводи делегацију Србије рекао је уочи одржавања скупа да верује да потенцијала за сарадњу има у многим областима, посебно грађевинарству и машинској индустрији.

Министар је навео да је циљ да се упосли што већи број домаћих компанија на овом подручју.

Он је рекао да економска сарадња Белорусије и Србије није онаква какви су политчки односи, наводећи да је размена скромна и да је прошле године износила 103 милиона долара.

„У 2014.години она је пала за 145 милиона долара и наш задатак је да је вратимо на ниво од пре две године, па да идемо даље напред“, рекао је Сертић

Посебна пажња, како је казао, биће посвећена и могућностима да у оквиру заједничке сарадње компаније изађу на јавне позиве за државне набавке у оквиру Евроазијске уније.

Сертић је казао да велики потенцијал на овом тржишту имају српска грађевинска и машинска индустрија и да велики број компанија тражи своје место на овом подручју.

Он је казао да велики број компанија из Србије има извозне потенцијале и да 57 компанија из области месне и прехрамбне индустрије имају сертификате за извоз на тржиште Белорусије, а само две из Белорусије имају могућност извоза у Србију.

Наредних дана, рекао је министар, у разговорима са представницима Владе Белорусије размотриће се и детаљи у вези извоза Фијата из Србије.

Пословни савет за сарадњу привредних комора Србије и Белорусије и разговори привредника одржавају се у оквиру 9.заседања Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу две земље, којом председавају српски министар привреде Жељко Сертиц и белоруски министар трговине Владимир Колтович.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да очекује да ће током посете Минску доћи до конкретних послова и уговора који ће унапредити сарадњу компанија, а која ће уједно и повећати трговинску размену Србије и Белорусије.

„Итекако има потенцијала за раст и овде постоји велики интерес за српске компаније да своје прозиводе пласирајући, рекао је он.

Представници компанија из Србије ће, како је казао „са колегама из компанија Белорусије током разговора покушати да дефинишу договоре за будућу сарадњу.

Они ће учествовати на форуму и о конкретним пословним аранжманима разговарати са белоруским колегама из најразличитијих сектора- од грађевинарства и индустрије грађевинског материјала, преко пољопривреде и прехране, укључујући и научне институте из ове области машинске, хемијске, фармацеутске, електроиндустрије, експлоатације и прераде руда, до туризма и банкарства.

Према подацима Републичког завода за статистику Србије, укупна робна размена Србије и Белорусије прошле године је износила 102,4 милиона долара, у чему српски извоз учествује са 37,8 милиона долара. Србија је на белоруско тржиште највише извозилла покриваче подова, бели лим, вештачка црева, боје и премазе, а из Белорусије увозила пропан, каблове, бутан, тракторе и полиетилен.

Највиши ниво трговине две земље су оствариле 2013. године – укупно 179,3 милиона долара, од чега је извоз из Србије био 82,4 а увоз из Белорусије 96,9 милиона долара.

Након тога у протекле две године дошо је до пада у размени, услед нестабилности тржишта, девалвације белоруске рубље и пада тражње купаца из Белорусије.