Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
29.03.2016.

U Minsku će danas biti održan Poslovni savet i bilateralni razgovori privrednika iz Srbije sa predstavnicima beloruskih kompanija.

Na Poslovnom forumu i bilateralnim razgovorima učestvovaće više od 100 privrednika i poljoprivrednih proizvodača, predstavnika oko 40 firmi iz Srbije.

Ministar privrede Željko Sertić koji predvodi delegaciju Srbije rekao je uoči održavanja skupa da veruje da potencijala za saradnju ima u mnogim oblastima, posebno građevinarstvu i mašinskoj industriji.

Ministar je naveo da je cilj da se uposli što veći broj domaćih kompanija na ovom području.

On je rekao da ekonomska saradnja Belorusije i Srbije nije onakva kakvi su politčki odnosi, navodeći da je razmena skromna i da je prošle godine iznosila 103 miliona dolara.

„U 2014.godini ona je pala za 145 miliona dolara i naš zadatak je da je vratimo na nivo od pre dve godine, pa da idemo dalje napred“, rekao je Sertić

Posebna pažnja, kako je kazao, biće posvećena i mogućnostima da u okviru zajedničke saradnje kompanije izađu na javne pozive za državne nabavke u okviru Evroazijske unije.

Sertić je kazao da veliki potencijal na ovom tržištu imaju srpska građevinska i mašinska industrija i da veliki broj kompanija traži svoje mesto na ovom području.

On je kazao da veliki broj kompanija iz Srbije ima izvozne potencijale i da 57 kompanija iz oblasti mesne i prehrambne industrije imaju sertifikate za izvoz na tržište Belorusije, a samo dve iz Belorusije imaju mogućnost izvoza u Srbiju.

Narednih dana, rekao je ministar, u razgovorima sa predstavnicima Vlade Belorusije razmotriće se i detalji u vezi izvoza Fijata iz Srbije.

Poslovni savet za saradnju privrednih komora Srbije i Belorusije i razgovori privrednika održavaju se u okviru 9.zasedanja Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dve zemlje, kojom predsedavaju srpski ministar privrede Željko Sertic i beloruski ministar trgovine Vladimir Koltovič.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da očekuje da će tokom posete Minsku doći do konkretnih poslova i ugovora koji će unaprediti saradnju kompanija, a koja će ujedno i povećati trgovinsku razmenu Srbije i Belorusije.

„Itekako ima potencijala za rast i ovde postoji veliki interes za srpske kompanije da svoje prozivode plasirajući, rekao je on.

Predstavnici kompanija iz Srbije će, kako je kazao „sa kolegama iz kompanija Belorusije tokom razgovora pokušati da definišu dogovore za buduću saradnju.

Oni će učestvovati na forumu i o konkretnim poslovnim aranžmanima razgovarati sa beloruskim kolegama iz najrazličitijih sektora- od građevinarstva i industrije građevinskog materijala, preko poljoprivrede i prehrane, uključujući i naučne institute iz ove oblasti mašinske, hemijske, farmaceutske, elektroindustrije, eksploatacije i prerade ruda, do turizma i bankarstva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, ukupna robna razmena Srbije i Belorusije prošle godine je iznosila 102,4 miliona dolara, u čemu srpski izvoz učestvuje sa 37,8 miliona dolara. Srbija je na belorusko tržište najviše izvozilla pokrivače podova, beli lim, veštačka creva, boje i premaze, a iz Belorusije uvozila propan, kablove, butan, traktore i polietilen.

Najviši nivo trgovine dve zemlje su ostvarile 2013. godine – ukupno 179,3 miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije bio 82,4 a uvoz iz Belorusije 96,9 miliona dolara.

Nakon toga u protekle dve godine došo je do pada u razmeni, usled nestabilnosti tržišta, devalvacije beloruske rublje i pada tražnje kupaca iz Belorusije.