Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
12.10.2016.

Министарство привреде демантује информацију објављену у дневном листу Данас која се односи на укупан износ подстицаја  и просечну суму по новом радном месту за препоруке о додели подстицаја са последње седнице Савета за економски развој.

Саопштење Министарства након седнице јасно говори да је укупан износ инвестиција компанија које су биле предмет седнице око 90 милиона евра, а не укупан износ одобрених подстицаја, како је погрешно наведено у тексту листа „Данас“.

У циљу тачног информисања грађана, Министарство саопштава да:

Укупан износ подстицаја за отварање радних места, улагање и износ бруто зарада за запослене у двогодишњем периоду износи 22.862.237 евра, док је просечан износ подстицаја по запосленом за инвестиције ових компанија 3 461 евра, а не 13 000 како је наведено у тексту.

Тиме ће своје пословање ширити Kromberg у Крушевцу, Leoni у Нишу, Pretty Group у Сомбору, Ендава у Београду, Coficab у Пећинцима и Aunde у Јагодини.

Систем и критеријуми за доделу подстицаја знатно су промењени и унапређени у односу на време када је држава почела са овом мером. Данас се приликом доделе подстицаја, за разлику од раније праксе када је критеријум био само број новоотворених радних места,  узимају у обзир и висина улагања, број нових радних места и износ бруто плата свих запослених у двогодишњем периоду.

Подстицајна средства држава додељује у складу са Законом о улагањима, а у циљу подстицања нових инвестиција и отварања нових радних места. Одлуке о додели доносе се на предлог Савета за економски развој који чине министри привреде, финансија, рада и запошљавања, представници Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије.

После Савета, уговори иду на мишљења државних органа, укључујући и Комисију за контролу државне помоћи, након чега Влада Србије доноси одлуку о потписивању уговора.