Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
12.10.2016.

Ministarstvo privrede demantuje informaciju objavljenu u dnevnom listu Danas koja se odnosi na ukupan iznos podsticaja  i prosečnu sumu po novom radnom mestu za preporuke o dodeli podsticaja sa poslednje sednice Saveta za ekonomski razvoj.

Saopštenje Ministarstva nakon sednice jasno govori da je ukupan iznos investicija kompanija koje su bile predmet sednice oko 90 miliona evra, a ne ukupan iznos odobrenih podsticaja, kako je pogrešno navedeno u tekstu lista „Danas“.

U cilju tačnog informisanja građana, Ministarstvo saopštava da:

Ukupan iznos podsticaja za otvaranje radnih mesta, ulaganje i iznos bruto zarada za zaposlene u dvogodišnjem periodu iznosi 22.862.237 evra, dok je prosečan iznos podsticaja po zaposlenom za investicije ovih kompanija 3 461 evra, a ne 13 000 kako je navedeno u tekstu.

Time će svoje poslovanje širiti Kromberg u Kruševcu, Leoni u Nišu, Pretty Group u Somboru, Endava u Beogradu, Coficab u Pećincima i Aunde u Jagodini.

Sistem i kriterijumi za dodelu podsticaja znatno su promenjeni i unapređeni u odnosu na vreme kada je država počela sa ovom merom. Danas se prilikom dodele podsticaja, za razliku od ranije prakse kada je kriterijum bio samo broj novootvorenih radnih mesta,  uzimaju u obzir i visina ulaganja, broj novih radnih mesta i iznos bruto plata svih zaposlenih u dvogodišnjem periodu.

Podsticajna sredstva država dodeljuje u skladu sa Zakonom o ulaganjima, a u cilju podsticanja novih investicija i otvaranja novih radnih mesta. Odluke o dodeli donose se na predlog Saveta za ekonomski razvoj koji čine ministri privrede, finansija, rada i zapošljavanja, predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.

Posle Saveta, ugovori idu na mišljenja državnih organa, uključujući i Komisiju za kontrolu državne pomoći, nakon čega Vlada Srbije donosi odluku o potpisivanju ugovora.