Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
14.10.2015.

Министри привреде и рада Жељко Сертић и Александар Вулин позвали су данас запослене и бивше запослене у предузећима која су у процесу приватизације да искористе могућност повезивања радног стажа и пријаве се за социјални програм до краја ове године.

С обзиром да ће приватизација тих предузећа бити завршена до краја године та могућност им неће бити на располагању у 2016. години, навели су они.

Држава је прихватила да реши тај проблем, али завршетком процеса приватизације то више неће бити могуће, оценили су учесници округлог стола „Празнине у стажу због неплаћања доприноса за ПИО и повезивање стажа према закључцима Владе Републике Србије“ у Привредној комори Србије.

Министар привреде Жељко Сертић је нагласио да је до 9. октобра 112 запослених завршило процес повезивања радног стажа и за ту намену је из буџета исплаћено 29,2 милиона динара.

Сертић је рекао да ће до краја године 95 одсто приватизације бити завршено, а усласком у 2016. годину циљ ће бити увођење економије у рационалне, одрживе и тржишне принципе.

Он је нагласио да убудуће неће бити могуће да предузећа не плаћају обавезе већ ће морати да се понашају према тржишним приципима као и приватне компаније.

Сертић је подсетио да је у овој години Србија ушла у процес преговора са ЕУ, да је прихватила аранжман са ММФ, а сваки од тих односа носи одређене обавезе и увођење нових стандарда.

„Проблем је што су ти стандарди у ЕУ писани за развијене земље, а наша замља је у преговоре и прихватање стандарда ушла неприпремљена, јер смо се дуго времена понашали неодговорно“, рекао је Сертић.

Он је нагласио да је више од 60 одсто предуећа, која се налазе у поступку приватизације, пријавило да има дуг по том основу.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/10/Pks Pio 2
Учесници скупа у ПКС

Министар рада Александар Вулин истакао је да је то прилика да радници и руководства у тим предузећима искористе своја права, јер у времену које предстоји држава више неће моћи да се понаша на тај начин.

ПИО фонд је за последњих девет месеци повукао 9,9 милијарди динара мање из буџета, јер јер је повећана наплата доприноса, рекао је Вулин и истакао да је наплата доприноса порасла за 5,6 одсто, односно да је број запослених који уплаћују доприносе порастао за 56.000.

Држава је на себе преузела да тај проблем реши, јер је циљ да се стање у друштву побољша, рекао је министар и додао да је влада социјално одговорна и да је зато прихватила да реши проблем десетине хиљада радника који нису криви што су остали без стажа.

Ово је време када се подвлачи црта, јер држава неће вечно исплаћивати туђе дугове и мешати се у привредна кретања, нагласио је он.

Председник ПКС Марко Чадеж нагласио је да ће решавање тог проблема олакшати позицију предузећа, јер ће их растеретити бар дела дуга према радницима и увећати шансе да дођу до нових власника.

Циљ реформи је да се привреди помогне не само у савладавању проблема у свакодневном псоловању, већ и подизању капацитета, јачању конкурентности и продуктивности, рекао је он.

Влада Србије донела је 18. јуна ове године закључак којим се предвиђа да се из средстава буџета појединим категоријама запослених и бивших запослених уплати допринос за пензијско и инвалидско осигурање и то у предузећима која се налазе у поступку приватизације, која су ове године отишла у стечај као и предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.