Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
29.11.2018.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић присуствовала је данас обележавању прве годишњице постојања програма зелених иновационих ваучера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и додели нових у вредности од 135.000 евра, за осам домаћих предузећа.

Зелени иновациони ваучери су бесповратна средства у вредности до 20.000 евра, која се додељују малим и средњим предузећима за финансирање до 90 одсто трошкова за услуге истраживачко – развојних организација на пројектима одабраним у оквиру програма.

Помоћница министра је истакла да мала и средња предузећа чине више 99 одсто свих привредних друштава Србије, да су важан економски покретач привреде, и да је у том смислу ова иницијатива веома значајна.

„Овакви пројекти су важни, јер помажу МСП сектору да се прилагоде еколошким стандардима развијених земаља, да уведу иновације у  области зелених технологија и тиме повећају њихову конкурентност“, рекла је Обрадовић Јовановић.

ЕБРД је програм зелених инповационих ваучера покренула у Србији пре годину дана, а већ у првој години, на три јавна позива, пристигло је укупно 108 пријава. До сада је одабрано укупно 29 пројеката – 10 након првог позива, 11 након другог и осам након трећег позива. Укупна вредност ваучера за сва три програма износи 435.000 евра.

ЕБРД је данас отворио и нови позив за пријаве и то за мега ваучере вредности до 50.000 евра.