Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
29.11.2018.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović prisustvovala je danas obeležavanju prve godišnjice postojanja programa zelenih inovacionih vaučera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i dodeli novih u vrednosti od 135.000 evra, za osam domaćih preduzeća.

Zeleni inovacioni vaučeri su bespovratna sredstva u vrednosti do 20.000 evra, koja se dodeljuju malim i srednjim preduzećima za finansiranje do 90 odsto troškova za usluge istraživačko – razvojnih organizacija na projektima odabranim u okviru programa.

Pomoćnica ministra je istakla da mala i srednja preduzeća čine više 99 odsto svih privrednih društava Srbije, da su važan ekonomski pokretač privrede, i da je u tom smislu ova inicijativa veoma značajna.

„Ovakvi projekti su važni, jer pomažu MSP sektoru da se prilagode ekološkim standardima razvijenih zemalja, da uvedu inovacije u  oblasti zelenih tehnologija i time povećaju njihovu konkurentnost“, rekla je Obradović Jovanović.

EBRD je program zelenih inpovacionih vaučera pokrenula u Srbiji pre godinu dana, a već u prvoj godini, na tri javna poziva, pristiglo je ukupno 108 prijava. Do sada je odabrano ukupno 29 projekata – 10 nakon prvog poziva, 11 nakon drugog i osam nakon trećeg poziva. Ukupna vrednost vaučera za sva tri programa iznosi 435.000 evra.

EBRD je danas otvorio i novi poziv za prijave i to za mega vaučere vrednosti do 50.000 evra.