Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
04.03.2016.

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva privrede, donela odluku o povezivanju radnog staža za zaposlene koji su ostvarili uslov za penziju i po tom osnovu raskinuli radni odnos u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima, kao i za zaposlene koji će do kraja 2016. godine da ispune jedan od uslova za penziju, a kojima poslodavac nije uplatio doprinose, pod uslovom da nisu tužili preduzeće i da nisu donete presude.

Radni staž će, odlukom Vlade Srbije, biti povezan i svim bivšim zaposlenima u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika od strane suda.

Osnovica za povezivanje radnog staža je minimalna osnovica za obračun doprinosa.

Poslodavci, subjekti privatizacije, invalidska preduzeća i stečajni dužnici se ne oslobađaju obaveze uplate dospelog doprinosa kao ni ostalih obaveza po osnovu rada za periode za koje nije povezan radni staž.

Propisana je procedura o povezivanju staža zaposlenima i bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koji ne mogu da ostvare pavo na penziju, kao i procedura o povezivanju staža bivšim zaposlenima u subjektima nad kojima je otvoren stečajni postupak i 2015. i 2016. godini.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti u filijalam Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, od stečajnih upravnika i privrednim subjektima koji su obuhvaćeni zaključkom.