Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
14.10.2016.

Министарство привреде Републике Србије и Међународна финансијска корпорација (IFC), чланица Групе Светске банке, у сарадњи са Државним секретаријатом за економске послове Швајцарске (SECO), улажу заједничке напоре у унапређење корпоративног управљања и повећање ефикасности јавних предузећа у Србији.

Данас је у Београду је одржана радионица за представнике јавних предузећа, у организацији Министарства привреде и IFC-а, у циљу унапређења нивоа знања о корпоративном управљању и разумевања специфичне улоге надзорних одбора и директора јавних предузећа.

„Унапређивањем корпоративног управљања постиже се дугорочнија финансијска одрживост и конкурентност јавних предузећа”, изјавила је Дубравка Дракулић, помоћница министра привреде. „Квалитет корпоративног управљања је од суштинског значаја за подстицање раста и привлачење инвестиција у овим предузећима”.

Тим IFC-а за саветодавне услуге пружа подршку Министарству привреде у спровођењу анализе корпоративног управљања у јавним предузећима у циљу увођења система лиценцирања чланова надзорних одбора, као и поступака везаних за избор директора како би се побољшао систем одговорности и транспарентности.

„Професионализација јавних предузећа је један од кључних циљева програма економских реформи Владе Србије”, рекао је Томас Лубек, регионални менаџер IFC-а за западни Балкан. „Постепено смањивање улоге државе у привреди је веома важно, али је подједнако важно и увођење одговорног корпоративног управљања у предузећима која остају под контролом државе”.

„По завршетку ове радионице очекујемо да ће јавна предузећа знати више о корпоративном управљању и да ће применити принципе доброг корпоративног управљања у свакодненом раду. То ће допринети да се повећа транспрентност јавних предузећа, обезбедити квалитетније услуге корисницима и привући нове инвестиције,“ рекала је Урсула Лојбли, директорка за сарадњу, Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији.