Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
14.10.2016.

Ministarstvo privrede Republike Srbije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, u saradnji sa Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove Švajcarske (SECO), ulažu zajedničke napore u unapređenje korporativnog upravljanja i povećanje efikasnosti javnih preduzeća u Srbiji.

Danas je u Beogradu je održana radionica za predstavnike javnih preduzeća, u organizaciji Ministarstva privrede i IFC-a, u cilju unapređenja nivoa znanja o korporativnom upravljanju i razumevanja specifične uloge nadzornih odbora i direktora javnih preduzeća.

„Unapređivanjem korporativnog upravljanja postiže se dugoročnija finansijska održivost i konkurentnost javnih preduzeća”, izjavila je Dubravka Drakulić, pomoćnica ministra privrede. „Kvalitet korporativnog upravljanja je od suštinskog značaja za podsticanje rasta i privlačenje investicija u ovim preduzećima”.

Tim IFC-a za savetodavne usluge pruža podršku Ministarstvu privrede u sprovođenju analize korporativnog upravljanja u javnim preduzećima u cilju uvođenja sistema licenciranja članova nadzornih odbora, kao i postupaka vezanih za izbor direktora kako bi se poboljšao sistem odgovornosti i transparentnosti.

„Profesionalizacija javnih preduzeća je jedan od ključnih ciljeva programa ekonomskih reformi Vlade Srbije”, rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan. „Postepeno smanjivanje uloge države u privredi je veoma važno, ali je podjednako važno i uvođenje odgovornog korporativnog upravljanja u preduzećima koja ostaju pod kontrolom države”.

„Po završetku ove radionice očekujemo da će javna preduzeća znati više o korporativnom upravljanju i da će primeniti principe dobrog korporativnog upravljanja u svakodnenom radu. To će doprineti da se poveća transprentnost javnih preduzeća, obezbediti kvalitetnije usluge korisnicima i privući nove investicije,“ rekala je Ursula Lojbli, direktorka za saradnju, Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji.