Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
22.07.2016.

Дубравка Дракулић, помоћница министра привреде, оценила је данас да резултати пословања локалних јавних предузећа у последњих годину, две нису сјајни, али да свакако треба сачекати почетак августа када истиче и рок за предају консолидованих финансијских извештаја који су једини релавантан извор података о пословању предузећа. Она је нагласила да Министарство привреде прати рад локалних јавних предузећа аналитички, док су за контролу њиховог пословања надлежни њихови оснивачи – локалне самоуправе.

Она је, на скупу посвећеном примени Закона о јавним предузећима на локалном нивоу, нагласила да се република озбиљно бави јавним предузећима чији је она оснивач. „Контролишемо пословање републичких јавних предузећа, смањују се трошкови, повећава продуктивност. То исто очекујемо од локалних самоуправа када су у питању јавна предузећа чији су оне оснивач“

Она је истакла да је Министарство привреде партнер локалним самоуправама и њиховим јавним предузећима и да је Влада Србије, као и прошле године, послала свим општинама и градовима Упутство о изради планова пословања предузећа која обављају делатност од општег интереса, које се односи и на локална јавна предузећа. „Локалних јавних предузећа је нешто мало мање од 700, па је Министарство превасходно комуницира са градовима и општинама као њиховим оснивачима, али су скупови, попут овог који је организовала Стална конференција градова и општина, веома значајни јер омогућавају директну комуникацију са јавним предузећима и разрешење свих евентуалних недоумица и нејасноћа у примени закона“, рекла је Дракулићка.