Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
22.07.2016.

Dubravka Drakulić, pomoćnica ministra privrede, ocenila je danas da rezultati poslovanja lokalnih javnih preduzeća u poslednjih godinu, dve nisu sjajni, ali da svakako treba sačekati početak avgusta kada ističe i rok za predaju konsolidovanih finansijskih izveštaja koji su jedini relavantan izvor podataka o poslovanju preduzeća. Ona je naglasila da Ministarstvo privrede prati rad lokalnih javnih preduzeća analitički, dok su za kontrolu njihovog poslovanja nadležni njihovi osnivači – lokalne samouprave.

Ona je, na skupu posvećenom primeni Zakona o javnim preduzećima na lokalnom nivou, naglasila da se republika ozbiljno bavi javnim preduzećima čiji je ona osnivač. „Kontrolišemo poslovanje republičkih javnih preduzeća, smanjuju se troškovi, povećava produktivnost. To isto očekujemo od lokalnih samouprava kada su u pitanju javna preduzeća čiji su one osnivač“

Ona je istakla da je Ministarstvo privrede partner lokalnim samoupravama i njihovim javnim preduzećima i da je Vlada Srbije, kao i prošle godine, poslala svim opštinama i gradovima Uputstvo o izradi planova poslovanja preduzeća koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, koje se odnosi i na lokalna javna preduzeća. „Lokalnih javnih preduzeća je nešto malo manje od 700, pa je Ministarstvo prevashodno komunicira sa gradovima i opštinama kao njihovim osnivačima, ali su skupovi, poput ovog koji je organizovala Stalna konferencija gradova i opština, veoma značajni jer omogućavaju direktnu komunikaciju sa javnim preduzećima i razrešenje svih eventualnih nedoumica i nejasnoća u primeni zakona“, rekla je Drakulićka.