Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
16.04.2015.

Италијанска влада одобрила је другу кредитну линију од 30 милиона евра за подршку микро, малим и средњим предузећима у Србији, али и јавно-комуналним предузећима, речено је данас у Привредној комори Србије.Кредитна линија Владе Италије нуди нове могућности малим и средњим предузећима у Србији за сарадњу са италијанским предузећима и употребу италијанских технологија.
Државни секретар Министарства привреде Милош Петровић рекао је да ће ова помоћ свакако убрзати реализацију Стратегије малих и средњих предузећа, али и за кратко време донети резултате.

„Ми ово видимо као нешто што је “вин-вин ситуација”. Нашим предузећима су потребна нова опрема, а италијанске компаније су лидер у производњи индустријске опреме. На овај начин имамо решено и финансирање и начин да дођемо до опреме која је потребна за унапређење производње малих и средњих предузећа“, истакао је Петровић.

Након успешне реализације прве кредитне линије у вредности од 33,25 милиона евра, коју је користило преко 160 малих и средњих предузећа, Влада Републике Италије одобрила је другу кредитну линију од 30 милиона евра за подршку микро, малим и средњим предузећима и јавним комуналним предузећима.
„Повољнији услови нове кредитне линије су још једна потврда снажног залагања Владе Италије да подржи економски и социјални развој Србије, са посебном пажњом на развој малих и средњих предузећа која, као и у Италији, представљају стуб привреде ове земље и за која се надамо да ће све више набављати и користити италијанске технологије и опрему“, изјавио је амбасадор Италије у Србији, Ђузепе Манцо.
Нова италијанска кредитна линија је међу најповољнијим на српском тржишту, првенствено захваљујући условима као што су ефективна каматна стопа од 4,35% на годишњем нивоу, период почека до 2 године и период отплате до 8 година. Кредит се састоји из две компоненте: 70% кредита се користи за куповину добара и услуга италијанског порекла, док преосталих 30% може да се користи за покривање локалних трошкова, као што су обртна средства, опрема и сировине неопходне за потребе инвестиционих пројеката. Друга кредитна линија намењена је не само малим и средњим предузећима, већ и јавним комуналним предузећима, која, захваљујући изузетним условима могу да искористе прилику да унапреде своје пословање у технолошком и организационом смислу. Кредит се одобрава преко следећих банака: Банца Интеса, Чачанска банка, Ерсте Банк, Еуробанк, ЈУБМЕС банка, КБМ Банка, Комерцијална банка, Сбербанк Србија, Уницредит Банк Србија, којима заинтересовани привредници могу да се обрате како би сазнали детаље и услове финансирања и приступања повољним кредитима.